Řecko řeší první případ nakažení smrtícím koronavirem MERS

23. 4. 2014 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Řecko zaznamenalo první případ nakažení smrtícím koronavirem způsobujícím závažné dýchací potíže MERS, který řádí zejména na Arabském poloostrově. Pacient je v kritickém stavu. Informovala o tom agentura AP.


Řecké ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že se jedná o 69letého řeckého občana, který onemocněl v Saúdské Arábii, kde od září 2012 nemoci podlehlo už více než 80 lidí. Nakažený Řek v tomto království trvale žije.

Celosvětově na nemoc zemřelo podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nejméně 93 osob. Nemocní byli hlášeni nejen ze Saúdské Arábie, ale také z Jordánska, Kuvajtu, Ománu, Kataru a Spojených arabských emirátů. Pouze zlomek se týká Evropy a Severní Ameriky.

MERS má podobné účinky jako SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), který v roce 2003 usmrtil kolem 800 lidí. MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří také selhání ledvin.

Loni v listopadu byl koronavirus MERS poprvé zjištěn také u zvířete. Stalo se tak rovněž v Saúdské Arábii, kde onemocnění zaznamenali u velblouda. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit. Rovněž není zcela jasné, jak se přenáší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?