Roche převezme za 1,4 miliardy dolarů americkou firmu Igen

26. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Švýcarská farmaceutická společnost Roche Holding převezme za zhruba 1,4 miliardy dolarů americkou firmu Igen International. Skončí tak spor o licenční práva k technologii krevních testů, který spolu obě firmy vedou už dlouhá léta...


COLLEGE PARK (USA) -

Roche získá přístup k diagnostické technologii Origen, kterou používá Igen a o kterou se podniky soudí od roku 1997. Za každou akcii Igen Švýcaři zaplatí 47,25 USD, akcionáři Igenu ale navíc obdrží jednu akcii nově vyčleněné firmy. Ta získá licenční práva k Origenu.

Nový podnik, který ještě nemá jméno, od Roche získá také 155 milionů dolarů a výměnou za to zdarma získá práva k Origenu, ale bez exkluzivity. Pokud kontrakt schválí akcionáři Igenu a námitky nebudou mít ani regulační orgány, mělo by být vše hotové v závěru letošního roku.

Odvolací soud nedávno rozhodl, že Igen může společnosti Roche Diagnostics vypovědět platnost licenční smlouvy k Origenu. To ale Švýcarům působí obrovské problémy, protože většina tržeb v divizi diagnostiky je závislá právě na Origenu. Diagnostická divize měla v loňském roce tržby kolem 404 milionů dolarů.

Analytici podotýkají, že oznámený kontrakt je výhodnější pro Igen, protože nová společnost bude nadále disponovat patentem k Origenu a bude zároveň schopna podepisovat i licenční kontrakty k této technologii. „Myslím, že to nemohli domluvit lépe,“ podotkl analytik ústavu Belmont Capital Harbor John Putnam.

Šéf Roche Holding Franz Humer však prohlásil, že pro firmu je velmi důležité ukončení vleklého právního sporu a to, že bude mít přístup k Origenu. Firmy však budou po uzavření smlouvy fungovat odděleně a podle Humera se každá z nich tak bude moci věnovat své vlastní strategii, píše agentura AP.

Více viz Roche to acquire Igen, securing rights to Igen's ECL-technology.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?