Rusku prý hrozí bez nové strategie další fáze epidemie AIDS

29. 10. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborníci na nemoc AIDS vyzvali ruské úřady, aby ve snaze zabránit šíření této choroby opustily takzvanou abstinenční strategii a zaměřily se na výměnu jehel narkomanů či náhradu heroinu například za metadon.


V jiném případě prý hrozí, že epidemie AIDS v zemi vstoupí do nové nebezpečné fáze, uvedla agentura AP.

V Moskvě ve středu jednali specialisté na AIDS. Počet nakažených virem HIV, který způsobuje ztrátu imunity člověka a vede k propuknutí nemoci AIDS, se v Rusku za posledních osm let znásobil.

Hlavní ruský hygienik Gennadij Oniščenko na konferenci prohlásil, že Rusko je „důrazně proti“ náhradní drogové terapii. Výměna jehel narkomanů by podle něj povzbudila trh s narkotiky a následný přenos HIV. Rusko proto podporuje „zdravý životní styl“, drogovou abstinenci a vyvarování se rizikovému sexu.

Podle řady mezinárodních expertů ale ruský přístup nedostačuje a jako takový samostatně nefunguje.

Nemoc AIDS byla v Rusku a dalších postsovětských státech po pádu SSSR prakticky neznámá. V 90. letech minulého století se choroba začala šířit mezi mužskými nitrožilními narkomany, později zasáhla komunitu sexuálních pracovníků.

OSN odhaduje, že v Rusku je 1,1 milionu nakažených virem HIV. Moskva ale připouští pouze polovinu z tohoto počtu. Za loňský rok přibylo podle oficiálních údajů 50.000 nakažených.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?