Satelity pomáhají i v boji proti šíření parazitárních onemocnění

17. 2. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Satelity na oběžné dráze kromě mnoha jiných věcí také pomáhají v boji proti šíření parazitárních onemocnění v Africe. Ze záplavy údajů, které neustále posílají na Zem, se některé využívají k předvídání, na kterých místech se tyto choroby pravděpodobně vyskytnou.


To umožňuje zdravotnickým organizacím lépe zaměřovat své zdroje, píše BBC.

Jde o další příklad stále většího využívání dat získaných z vesmíru v nových zdravotnických programech. Podle britské zpravodajské stanice BBC se o tomto rozvoji hovořilo na setkání Americké asociace pro rozvoj vědy, která se uskutečnila v San José.

Pokud jde o šíření parazitárních nemocí plži v Africe, družicové snímky jednotlivých oblastí umožňují specialistům určit, kde nejspíš jsou vhodné životní podmínky, v nichž se hlemýžďům daří. A to se týká i vodních plžů, kteří přenášejí červy šířící schistosomózu.

Toto závažné onemocnění vyvolávají parazitické krevničky. V současné době je infikováno přes 200 milionů lidí v tropických a subtropických oblastech. Nemoc představuje globální zdravotní problém týkající se 74 zemí. Několikamilimetrové krevničky žijí v cévách hostitele a živí se jeho krví. K nákaze dochází při kontaktu kůže člověka s vodou kontaminovanou larvami krevniček. Úmrtnost není vysoká, ale zdravotní následky ano.

V Keni sestavují vědci satelitní mapy všech vodních toků, jež zřejmě obývají hlemýždí přenašeči krevniček, a předvídají další směr migrace plžů v oblastech. Tyto údaje potom srovnávají s družicovými daty o místech obývaných lidmi. Kombinace obou map ukazují lokality nejvíce ohrožené nákazou, tedy místa, na něž by se měly soustředit zdravotnické programy.

Podobně odborníci postupují i při mapování výskytu hmyzu přenášejícího choroby, jako jsou například moskyti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?