Šéf Globálního fondu pro boj s AIDS po skandálu rezignoval

25. 1. 2012 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová osobnost boje proti AIDS posledních více než 20 let Francouz Michel Kazatchkine dal výpověď z postu výkonného ředitele organizace Globální fond pro boj s AIDS, malárií a tuberkulózou, sdělilo dnes vedení fondu. Podle francouzských médií příčinou odchodu je asi skandál kolem peněz, které dal fond na humanitární činnost manželky francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.


Francouzský časopis Marianne nedávno napsal, že fond bez výběrového řízení vyplatil peníze na kampaň HIV Born Free, kterou zaštiťuje Carla Sarkozyová-Bruniová. List hovoří o částce 3,5 milionu dolarů (68 milionů korun). Fond nakonec podle deníku Libération transakci přiznal, ale hovoří „jen“ o 580.000 eurech (14,7 milionu korun).

Časopis Marianne také uvedl, že američtí správci fondu na základě tohoto zjištění pohrozili zastavením příspěvků od Spojených států, pokud Kazatchkine, dobrý známý první dámy Francie, nepodá demisi.

Předseda správní rady fondu Simon Bland podle Libération popřel, že by demise Kazatchkina souvisela s jeho vztahy se Sarkozyovou-Bruniovou. „Co bylo napsáno je nepravdivé a nepodložené,“ prohlásil Bland. Důvody ředitelova odchodu ale neupřesnil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?