Slováci budou za četná léčení nuceni zaplatit

14. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na Slovensku se už půl roku platí za návštěvu u lékaře dvacet korun a za den hospitalizace 50 korun. Ministerstvo zdravotnictví chce od dubna zavést další poplatky. Konkrétní ceník úhrad najdete v článku...


Na Slovensku se už půl roku platí za návštěvu u lékaře dvacet korun a za den hospitalizace 50 korun. Pokud si lidé mysleli, že tím placení v ordinacích a nemocnicích končí, byli na velkém omylu. Ministerstvo zdravotnictví chce od dubna zavést další poplatky.

Pokud jeho návrh parlament schválí, pacienti budou muset platit například za léčbu chřipky, angíny, za ošetření zlomeniny a další zákroky. Ministr zdravotnictví Rudolf Zajac obhajuje tyto kroky jako nezbytnou finanční spoluúčast pacienta.

Výdaje na zdravotnictví by měly po zavedení poplatků klesnout o pět miliard korun. Výše doplatků se má pohybovat od 10 do 95 procent. Seznam vydaný ministerstvem obsahuje přes tři tisíce diagnóz, z nichž 1642 proplatí v plné míře pojišťovny.

Patří mezi ně nemoci, jejichž léčba je tak drahá, že si je pacienti prostě nemohou zaplatit. Jsou to například mozkové a srdeční příhody, rakovina, dialýza ledvin, diabetes, skleróza multiplex a další. Při dalších nemocech si bude pacient připlácet. Mezi nemocemi, jejichž léčení by měl pacient zcela hradit, patří například chřipka, angína, zkažený zub, interrupce, zlomenina žeber a další.

„Zajistím očkování proti chřipce pro celou populaci. Kdo se nedá očkovat, bude si léčbu hradit sám,“ argumentuje ministr. Zveřejněné informace o nových poplatcích Slováky dost rozčílily.

„Je to nehoráznost. Celý život si platím nemocenskou a na stará kolena mám platit? Už teď s důchodem nemohu vyjít a pomáhají mi děti,“ rozčiluje se starší žena před lékárnou v bratislavské čtvrti Karlova Ves.

„Ten se zbláznil. Chce asi zařídit, aby byl dostatek volných bytů, když tady všichni chcípneme. Vždyť budeme odsouzeni k pomalé eutanazii,“ ještě radikálněji reaguje na záměry ministra zdravotnictví muž ve středním věku.

NA KTERÉ NEMOCI A KOLIK PŘISPĚJÍ POJIŠŤOVNY:

Léčení 1642 diagnóz uhradí pojišťovny v plné míře. U 204 proplatí 90 procent nákladů, u 303 proplatí 75 procent, u 629 zaplatí polovinu a u 224 pouze pět procent nákladů. Slevy se týkají těchto nemocí:

5 procent nákladů na léčení bude pojišťovna platit u onemocnění jako je akutní zánět mandlí, zánět nosních dutin, infekce horních cest dýchacích, neštovice, zarděnky, chřipka, virový zápal plic, nemoci hlasivek, kuří oko, ztráta zubů zapříčiněna úrazem nebo lokálními nemocemi, zlomenina zubu, křečové žíly a další.

50 procent -poruchy psychiky po užití alkoholu a drog, nezhoubný nádor prsu a jiné nemoci prsu, některé nemoci žaludku a dvanácterníku, některé střevní nemoci, hemeroidy, syfilis, psoriáza, impotence organického původu, zánět vaječníků, bronchitida, hepatitida A a B, mužská a ženská neplodnost, poruchy spánku, obezita, žlučníkové kameny a další.

75 procent - bulimie, poruchy činnosti vaječníků, poruchy činnosti varlat, zlomeniny, osteoporóza, artróza kyčelního kloubu, nezhoubný nádor močové soustavy, nezhoubný nádor dělohy a další.

90 procent- zánět středního ucha, zánětové nemoci prostaty a močového měchýře, nemoci mužských pohlavních orgánů, cirhóza jater, virová encefalitida, migréna, demence u Alzheimerovy nemoci, Parkinsonova nemoc a další.

Pojišťovny plně hradí - léčení otřesu mozku, diabetes, perforace střeva, zápal plic, embolie, trombóza, popáleniny, komplikace u porodu, zánět srdečního svalu, leukémie, nezhoubný nádor mozku, astma, schizofrenie, HIV, srdeční selhání, zástava srdce, žaludeční vřed, rakovina, infarkt, skleróza multiplex a další.

Ivan Vilček, Právo, 14.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?