Slovakofarma v pololetí mírně zvýšila zisk a snížila tržby

18. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší slovenský výrobce léčiv Slovakofarma vykázala za 1. pololetí 2003 čistý konsolidovaný zisk 168 milionů slovenských korun v porovnání se 164 miliardy Sk z loňského 1. pololetí. Ke konci června evidovala úvěry za celkem 826,3 milionu...


BRATISLAVA - Největší slovenský výrobce léčiv Slovakofarma vykázala za první pololetí čistý konsolidovaný zisk 168 milionů slovenských korun v porovnání se 164 miliardy Sk z loňského prvního pololetí. Pololetní tržby Slovakofarmy klesly na 2,2 miliardy Sk z loňských 2,53 miliardy Sk, informovala společnost.

Provozní zisk Slovakofarmy za první půlrok stoupl na 334 milionu korun z 282 milionu Sk za prvních šest loňských měsíců. Konsolidované finanční náklady společnosti se prohloubily na 91 milionů korun z 51 milionu Sk. Pololetní zisk před zdaněním stoupl na 243 milionu Sk z 231 milionu Sk.

Auditované hospodářské výsledky podle mezinárodních účetních standardů zahrnují dceřinou firmu Intercaps Zlín a ukrajinskou společnost U-Farma, kde má Slovakofarma 60procentní podíl.

Samotná Slovakofarma snížila v prvním pololetí zisk po zdanění podle slovenských účetních pravidel na 287,05 milionu Sk z loňských 374,57 milionu Sk. Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb klesly na 2,16 miliardy korun z 2,26 miliardy Sk.

„Společnost se nacházela v prvním pololetí 2003 ve stabilní finanční situaci. Zlepšení inkasa pohledávek umožnilo snížit objem přijatých bankovních úvěrů o 316 milionů Sk,“ uvedlo představenstvo společnosti ve zprávě pro bratislavskou burzu.

Slovakofarma přijala v prvním pololetí krátkodobý úvěr 150 milionů Sk. Ke konci června evidovala úvěry za celkem 826,3 milionu Sk. Většina z úvěrů je splatná do poloviny příštího roku.

Většinový balík Slovakofarmy letos koupila nizozemská společnost Zentiva, která ovládá českou farmaceutickou společnost Léčiva. Propojení dominantních výrobců léčiv v ČR a na Slovensku uplynulý týden potvrdil slovenský antimonopolní úřad. Zentivu vlastní investiční fond Warburg Pincus.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?