Slovenská policie obvinila známého kardiochirurga z braní úplatku

9. 2. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenská policie obvinila z korupce známého kardiochirurga Viliama Fischera, který uskutečnil v roce 1998 první úspěšnou transplantaci srdce na Slovensku. Šestasedmdesátiletý lékař podle medií vzal úplatek 3000 eur (zhruba 83.000 korun) za to, že upřednostní operaci srdce jedné pacientky.


Na policii se obrátili příbuzní zmiňované pacientky, která po operaci zemřela. Po lékaři předtím údajně neúspěšně žádali vrácení celého úplatku. Ficher u výslechu podle portálu Denníku N odmítl vypovídat. Kromě peněz prý přijal i bonboniéru a dvě kachny.

Uznávaný kardiochirurg loni coby nestraník neúspěšně kandidoval na slovenského prezidenta. V jednom z rozhovorů před přímou volbou hlavy státu popřel, že by někdy vzal úplatek. „Větší svinstvo jsem v životě neslyšel, moje máma se v nebi obrací. Takové tvrzení je svinstvo,“ reagoval tehdy Fischer na poznámku redaktora listu Sme, že v diskusi k dřívějšímu rozhovoru někdo naznačoval, že bere úplatky.

V případě prokázání viny hrozí lékaři až osmileté vězení. Policie podle medií obvinila také příbuzné pacientky, kteří Fischera upláceli.

Fischer se v 90. letech netajil podporou vládního HZDS tehdejšího autoritářského premiéra Vladimíra Mečiara, za které v roce 1998 kandidoval do parlamentu. V předčasných parlamentních volbách konaných v roce 2012 byl zase na kandidátce neparlamentní strany Změna zdola, která ale nezískala potřebný počet hlasů na vstup do parlamentu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?