Slovenská vláda podpořila vytvoření jediné zdravotní pojišťovny

1. 11. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenská vláda schválila návrh postupu při vytvoření jediné zdravotní pojišťovny pod kontrolou státu, která bude od roku 2014 vybírat povinné zdravotní odvody a financovat péči o pacienty.


Stávající dvě soukromé zdravotní pojišťovny hodlá kabinet levicového premiéra Roberta Fica odkoupit, nebo je v případě nesouhlasu jejich akcionářů vyvlastnit.

Vytlačení soukromých zdravotních pojišťoven Dôvera a Union z trhu, odůvodňuje vláda tím, že z povinných odvodů odčerpají peníze na svou činnost a že vykazují zisk. Za roky 2006 a 2011 podle Fica takto získaly 900 milionů eur (22,5 miliardy korun).

„Chceme na Slovensku jednu zdravotní pojišťovnu. Pokud se nedohodneme s vlastníky dvou soukromých společností, bude použitý legitimní a ústavní postup - vyvlastnění,“ řekl Fico novinářům. Pojišťovnu Union ovládá nizozemská skupina Achmea, Dôveru kontroluje finanční skupina Penta.

Kabinet dnes schválil postup vytvoření unitárního zdravotního pojištění včetně časového harmonogramu. Na tento účel hodlá jednobarevná vláda sociálních demokratů, která se ve sněmovně může opřít o pohodlnou většinu, přijmout zvláštní zákon.

Vlastníci Dôvery i Unionu, které mají na pětimilionovém Slovensku dohromady 1,79 milionu klientů, už dříve ohlásili, že v oblasti zdravotního pojištění hodlají podnikat i nadále. Dominantní postavení na trhu má státní Všeobecná zdravotní pojišťovna, ve které by v budoucnu měli být pojištěni všichni Slováci.

Cenu za klienty soukromých pojišťoven stanoví vybraný znalec. Fico odmítl spekulovat o hodnotě transakce. Peníze na její dokončení hodlá kabinet získat prodejem státního majetku. Nejčastěji se hovoří o prodeji menšinového balíku akcií telekomunikačního operátora Slovak Telekom, který je pod kontrolou německého Deutsche Telekom.

Vytvoření systému vícero zdravotních pojišťoven, který funguje i v Česku, podle slovenské vlády nenaplnilo původní cíle zlepšit zdravotní péči o pacienty a zvýšit efektivnost ve zdravotnictví. „Klient soukromé zdravotní pojišťovny nemá žádné výhody,“ tvrdil Fico. Média ale už dříve upozornila, že pojištěnci Dôvery nebo Unionu čekají na operace kratší dobu než klienti státní pojišťovny.

Plány vlády ve zdravotnictví opozice kritizuje. Její zástupci shodně tvrdí, že vytvoření jedné zdravotní pojišťovny je protiústavní, pro stát ekonomicky nevýhodné a že takový krok poškodí pacienty. Příslušné zákony po jejich schválení ve sněmovně proto hodlají napadnout u ústavního soudu. Ústavní soudci v minulosti například zrušili rozhodnutí první Ficovy vlády, která zdravotním pojišťovnám v roce 2007 výrazně omezila možnosti použití jejich zisku.

Slovenské zdravotnictví dlouhodobě trpí nedostatkem peněz. Vláda nedávno upozornila, že nemá peníze na poslední etapu zvyšování platů lékařů, ke kterému se po hromadních výpovědích doktorů zavázal předchozí kabinet. Lepší ohodnocení své práce požadují také zdravotní sestry. Platnost zákona, který měl zajistit zvýšení jejich výdělků, ústavní soud předběžně pozastavil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?