Slovenská vláda trvá na ovládnutí systému zdravotního pojištění

19. 12. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenská vláda i po prohrané arbitráži s vlastníkem nejmenší zdravotní pojišťovny Union nehodlá ustoupit od plánu na ovládnutí systému povinného zdravotního pojištění. Existence jen státní zdravotní pojišťovny chce stát v případě potřeby dosáhnout i vyvlastněním dvou soukromých společností, které z trhu dobrovolně odejít nehodlají.


Slovensko prohrálo arbitráž kvůli zákonu, kterým v minulosti omezilo zdravotní pojišťovny při nakládání se svým ziskem. Za to má nizozemské firmě Achmea zaplatit odškodné a náhradu výloh řízení 25 milionů eur (630 milionů korun). Výsledek arbitráže by prý mohl ovlivnit i případné spory soukromých pojišťoven s vládou, která chce výběr povinných zdravotních odvodů a financování péče o pacienty dostat pod svou kontrolu.

Premiér Robert Fico uvedl, že ani výsledek arbitráže neodradí jeho vládu v plánu ponechat na trhu pouze státní zdravotní pojišťovnu. Levicový politik, který dlouhodobě usiluje o posílení vlivu státu na chod ekonomiky, tuto snahu odůvodnil tím, že soukromé pojišťovny z povinných plateb občanů a firem vytvářejí zisk. Podobně jako na Slovensku i v Česku nyní funguje několik zdravotních pojišťoven.

Dvě soukromé zdravotní pojišťovny Union a Dôvera mají na pětimilionovém Slovensku dohromady více než 1,8 milionu klientů. Obě instituce už oznámily, že proti plánům vlády na jejich vyvlastnění se budou bránit soudně. Pokud je vláda vytlačí z trhu, jejich klienti by měli přejít k nyní dominantní státní Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Správnost takového rozhodnutí zpochybnil i vládní Institut pro finanční politiku, podle kterého neexistuje přímý vztah mezi počtem pojišťoven a kvalitou zdravotnictví. Upozornil ovšem také na to, že úroveň zdravotnictví je na Slovensku spolu s Maďarskem nejhorší ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Slováci se rovněž dožívají kratšího věku než obyvatelé Česka, Maďarska nebo Polska.

Mezi obyvateli Slovenska mírně převažují kritici plánu jednobarevné vlády sociálních demokratů vytvořit jednu zdravotní pojišťovnu. Proti tomuto kroku se v průzkumu veřejného mínění vykonaného Institutem pro veřejné otázky a agenturou Focus vyslovilo 46 procent Slováků. Opačný názor zastává 41 procent respondentů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?