Slovenské zdravotní sestry stanují u sídla vlády za vyšší mzdy

3. 10. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenské zdravotní sestry si ve středu u sídla vlády v centru Bratislavy postavily stany, aby upozornily na své požadavky ohledně zvýšení platů ošetřovatelů a zvýšení rozpočtu zdravotnictví.


Netradičním protestem, který má skončit v pátek, chtějí nespokojené zdravotnice přimět kabinet premiéra Roberta Fica mimo jiné k přijetí zákona zaručujícího vyšší platy zdravotních sester. Podobnou normu tamní ústavní soud zrušil.

„Sestry jsou páteří zdravotnictví. Nepotřebujeme sliby, potřebujeme konkrétní činy,“ řekla šéfka odborového sdružení zdravotních sester a porodních asistentek Monika Kavecká. Reagovala tak na prohlášení ministerstva zdravotnictví, které sice jednání se zdravotnickými odbory zahájilo, naplnění jejich požadavků ovšem neslíbilo. Není totiž jisté, zda stát v době úsporných opatření vyčlení několik desítek milionů eur na zvýšení mezd zdravotních sester.

Na náměstí u úřadu slovenské vlády si zdravotní sestry postavily asi dvě desítky stanů. Po dobu protestu chtějí zůstat ve stanovém městečku a pod stany strávit i dvě noci. Zahájení protestu naplánovaly odbory na obvyklý termín zasedání slovenské vlády, ale pravidelná schůzka ministrů se dnes místo ve slovenské metropole uskutečnila na východním Slovensku. Výjezdové zasedání kabinetu v Košicích s protestem prý nesouvisí.

Zdravotnické odbory tvrdí, že zvýšení platů zhruba 40.000 zdravotním sestrám na Slovensku není jejich jediným požadavkem. Upozornily také na plány vlády snížit v příštím roce příspěvky, které stát platí zdravotním pojišťovnám za děti, nezaměstnané či důchodce. Kavecká kritizovala také nedostatek zdravotních sester. „Na jednu sestru připadá 30 pacientů. Je to neslučitelné s tím, abychom kvalitně poskytovaly ošetřovatelskou péči,“ řekla.

Slovenský parlament ještě loni za minulé vlády stran pravého středu hlasy koaličních i opozičních poslanců schválil zákon, který měl zdravotním sestrám zajistit minimální plat od 640 do 928 eur (16.400 až 23.900 korun) měsíčně v závislosti na délce praxe. V současnosti se základní mzda sester pohybuje od 430 do 800 eur, nejvyšší je ve špičkových nemocnicích.

Zmiňovaný zákon letos v létě ústavní soud ovšem zrušil s odůvodněním, že je v rozporu s ústavou. Podnět k přezkoumání normy dala lékařská komora, což vyvolalo rozepře mezi doktory a zdravotními sestrami. Právě lékaři si hromadnými výpověďmi před dvěma lety vynutili od vlády přijetí podobného zákona, podle kterého základní plat atestovaného lékaře ve slovenských nemocnicích dosáhne 2,3násobek průměrné mzdy v zemi. Zaměstnanci na Slovensku loni v průměru vydělávali 805 eur (asi 20.600 Kč) měsíčně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?