Slovensko kvůli podezření z manipulace testů stahuje z trhu léky

30. 1. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovensko na doporučení Evropské lékové agentury (EMA) stahuje z trhu 11 léků, které se používají například při léčbě onemocnění srdce, demence nebo alergií. Důvodem jsou podezření z manipulace a falšování výsledků klinických studií.


Informoval o tom slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Na seznamu jsou také tři léky, které v zemi registrovaly firmy z ČR.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv nemá hlášeny žádné nežádoucí účinky u pacientů během užívání těchto léků. Vzhledem k tomu, že jde o generické léky a na Slovensku jsou dostupné jiné alternativy léčby, SÚKL rozhodl ve spolupráci s držiteli registrací o pozastavení distribuce těchto léků,“ uvedl ústav.

Na seznamu léčiv s pozastavenou distribucí na Slovensku jsou mimo jiné léky Geslora a Lotera, které zmírňují příznaky spojené s alergickou rýmou. Dále jde o lék Apstar na léčbu anginy pectoris. Držitelem registrací na tyto léky jsou firmy z ČR.

Ze zmiňovaného manipulování klinických testů je podezřelá indická firma GVK Biosciences. Doporučení stáhnout vybrané léky vydala EMA na základě závěrů inspekce, kterou u GVK Biosciences vykonala francouzská léková agentura. Kontrola podle SÚKL zpochybnila výsledky měření EKG, které byly použity při registraci léčiv.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?