Slovensko: Řada nemocnic nenašla prostředky na zvýšení platů lékařů

27. 2. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Ačkoli si slovenští lékaři protestní akcí z konce loňského roku „vybojovali“ navýšení platů, lednová výplatní páska řadu z nich nepotěšila – někteří se totiž dočkali navýšení jen o několik eur, jiným plat dokonce kvůli snížení osobních příplatků ještě klesl.


Vyšší mzdy, avšak výrazně nižšího osobního ohodnocení se dočkali například lékaři v nemocnici v Galantě. „Plat se mi zvýšil na 1230 eur, ovšem s osobními příplatky bych měl ještě o 300 eur více,“ uvedl pro deník Pravda jeden z tamních lékařů, jenž si přál zůstat v anonymitě.

K podobnému kroku se uchýlila i nemocnice v Lučenci. „Když jsem uviděla výplatní pásku za leden, byla jsem zklamaná. Zdá se mi, že avizované navýšení platů bylo jen prázdným slibem. Proč jsem dostala nižší výplatu, to netuším, žádný nový platový výměr jsem neobdržela,“ podotkla lékařka lučeneckého zařízení, která si rovněž nepřála uveřejnit své jméno. K paradoxní situaci došlo například v Univerzitnej nemocnici Bratislava – tamním lékařům sice osobní ohodnocení zůstalo, někteří začínající zdravotníci se však platově dostali na úroveň vedoucích pracovníků, jimž se příjem navýšil jen o několik eur.

„Starším atestovaným lékařům se plat zvýšil přibližně o pouhých 15 eur. Já jako čerstvě atestovaná jsem to vlastně vyhrála – plat se mi zvýšil až o 300 eur,“ potvrzuje Katarína Gerincová. „Dohodli jsme se proto, že vedoucí dostanou vyšší osobní ohodnocení. Bylo by totiž skutečně nespravedlivé, kdyby měl primář s dlouholetou praxí stejný plat jako nejmladší atestovaný lékař,“ doplnila.

Irelevantní argument

Slovenský ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik zdůraznil, že zákon, jenž určuje platy lékařů, platí pro všechny nemocnice. Je rovněž přesvědčen, že vedení každého zdravotnického zařízení by na mzdy mělo finanční prostředky nalézt. Pokud ředitelé řeší navýšení platů škrtnutím osobních příplatků, mají se lékaři podle ministra obrátit přímo na jeho úřad.

„V případě, že k takovým situacím dojde, nařídím kontrolu,“ slíbil Ivan Uhliarik. Nemocnice si stěžují, že na navýšení platů nemají dostatek prostředků. Takový důvod však ministerstvo zdravotnictví odmítá. „Nemocnice dostaly od Všeobecnej zdravotnej poisťovne peníze na vyšší platy, měsíčně je to o 2 miliony eur více. Argumentace nedostatkem financí je proto irelevantní,“ reagovala mluvčí úřadu Katarína Zollerová. „Navýšení kryté příjmy od zdravotních pojišťoven nemáme, nicméně nás ještě čekají další jednání. Museli jsme si nyní vzít úvěr,“ uvedl ředitel nemocnice v Lučenci Július Höffer a upozornil, že situace se může ještě zhoršit v dubnu, kdy mají narůst rovněž platy sester.

„Ačkoli patříme k několika málo nemocnicím, jež nehospodaří se ztrátou, dostali bychom se do velkých problémů. Na platy sester prostředky mít nebudeme, proto by pro nás jediným řešením bylo propouštění zdravotnického personálu či slučování nebo rušení některých oddělení, na což by ovšem doplatili pacienti,“ upozorňuje Július Höffer.

Pomoc odborů

Pokud nemocnice lékařům nezvýšila plat, mohou se zdravotníci obrátit nejen na ministerstvo zdravotnictví, ale rovněž podat na zaměstnavatele žalobu. Pokud našli na výplatní pásce nižší částku kvůli snížení nebo odebrání osobního ohodnocení, u soudu by neuspěli. Osobní příplatek je totiž nenárokovatelná součást platu. Podle právníka Milana Ficeka je ovšem situace jiná, jestliže vedení zdravotnického zařízení kvůli úsporám započítalo osobní příplatek do základní mzdy.

„Na zákonnou mzdu mají lékaři nárok ze zákona, musí být proto ve výši, jež je se zákonem v souladu. Do této základní mzdy není možné započítat osobní příplatek a tím ji ‚dorovnat‘, to by bylo v rozporu s platnou legislativou,“ vysvětlil pro deník Pravda Milan Ficek. Pomoc lékařům nabízejí odborové organizace. „Předpokládali jsme, že nemocnice nebudou mít na navýšení platu prostředky, a několikrát jsme na to upozorňovali.

Je tu ale platný zákon a ten by se měl dodržovat,“ řekl předseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay s tím, že zatím žádnou oficiální stížnost neobdržel. Předseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár garantoval, že jeho organizace bude při případných problémech s navyšováním mezd spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví. „Budeme lékaře zastupovat i po právní stránce,“ ubezpečil Marian Kollár.

Rovněž deklaroval, že bude od nové vlády požadovat přijetí zákona o mzdě lékařů, tak jako se to stalo v případě sester a porodních asistentek. Podle novely zákona schválené koncem loňského roku činí minimální plat neatestovaného lékaře 870 eur, atestovaného 1230 eur.

(Zdroj: Pravda)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?