Slovenský soud přiznal Romce odškodné za její sterilizaci

26. 4. 2016 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenský soud přiznal odškodné ve výši 16.597 eur (448.000 korun) romské ženě, kterou v roce 1999 bez jejího souhlasu sterilizovali v nemocnici na východě země. Zdravotnické zařízení se proti povinnosti vyplatit kompenzaci odvolalo, informovala nevládní organizace Poradna pro občanská a lidská práva, která ženě zprostředkovala bezplatnou právní pomoc.


Zmiňovaný verdikt košického okresního soudu byl v tomto případu vynesen již v únoru. Ženě byla provedena sterilizace během předčasného porodu. Žalobu, ve které si stěžovala, že zákrok byl vykonán bez jejího informovaného souhlasu a požadovala odškodné, podala v roce 2005. Soudy žalobu nejprve zamítly, zvrat v případu nastal v roce 2009, kdy se jí zastal slovenský ústavní soud.

Soud první instance pak ve sporu rozhodl v roce 2011, odvolací soud o dva roky později ale verdikt z důvodu nízkého přiznaného odškodného ve výši 1500 eur (40.500 korun) zrušil. V novém líčení již okresní soud ženě v plné míře vyhověl.

„Potěšilo mě, že po více než deseti letech jsem se konečně dočkala zadostiučinění. Ačkoliv peníze mi mé zdraví a to, co jsem protrpěla, nevrátí, je podle mě důležité, aby se ženy jako já domáhaly spravedlnosti,“ uvedla poškozená žena.

Nemocnice se u soudu hájila tím, že sterilizace byla vykonána z důvodu ohrožení života ženy. Soud ale v souladu s rozhodovací praxí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) potvrdil, že sterilizace není zákrok, který by zachraňoval život pacientky.

Slovensko v uplynulých letech prohrálo u štrasburského soudu několik sporů ohledně nucené sterilizace Romek. ESLP zavázal slovenskou vládu vyplatit poškozeným ženám odškodné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?