Slovenským lékařům vypršela výpovědní doba, léčit mají dál

1. 12. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba 1200 bouřícím se slovenským lékařům o půlnoci vypršela dvouměsíční výpovědní doba. Část z nich by ale kvůli vládou vyhlášenému nouzovému stavu měla nastoupit do služby. Nemocnice však asi nedokážou zajistit plnohodnotnou péči o pacienty.


Výpověďmi si slovenští lékaři po vzoru svých českých kolegů chtějí vymoci od vlády razantní navýšení platů a splnění dalších požadavků. Další kolo jednání v noci na dnešek ale opět ztroskotalo v otázce mezd. Odboráři nepřistoupili ani na nový návrh kabinetu premiérky Ivety Radičové, který počítal s vyšším růstem základních platů než o dosud slíbených 30 procent, tedy 300 eur (7600 korun). Zástupci asi 7000 nemocničních lékařů požadují výraznější zvýšení.

Hromadné výpovědi doktorů už několik dnů komplikují provoz celé nemocniční sítě čítající necelou stovku zařízení. Kabinet na to dříve v tomto týdnu zareagoval vyhlášením nouzového stavu, na jehož základě ředitelé 16 vybraných nemocnic začali povolávat do služeb i lékaře ve výpovědích. Mimořádná opatření mohou podle zákona trvat nejdéle 90 dnů.

Část bouřících se zdravotníků ale už ve středu nepřišla do zaměstnání. Podle šéfů nemocnic se vymluvili například na pracovní neschopnost, což by jim umožnilo vyhnout se nařízení o povinných službách. Výpadek doktorů ohrožoval například chod nemocnice v Liptovském Mikuláši, problémy zaznamenala i bratislavská univerzitní nemocnice, která je největším zdravotnickým zařízením v zemi.

Situace ve slovenském zdravotnictví se necelé čtyři měsíce před předčasnými parlamentními volbami neuklidnila ani poté, co část lékařů své výpovědi stáhla. Zatímco v září odbory ohlásily hromadnou výpověď více než 2400 doktorů, podle ministerstva zdravotnictví ve středu na výpovědích trvalo kolem 1220 doktorů. Lékařské odbory tento počet odhadly na dva tisíce.

Nemocniční lékaři nejsou na Slovensku jedinou skupinou zdravotníků, která se obrátila na vládou se svými požadavky. Na protest proti nedostatku peněz plánují během dneška stávkovat ambulantní specialisté, akutní případy ale slíbili ošetřit.

Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik po posledních jednáních s odbory oznámil, že je připraven rezignovat, pokud by měl být překážkou k dohodě mezi vládou a lékaři. Lékařský odborový svaz, opozice a někteří představitelé dosluhující koalice požadovali odchod ministra kvůli tomu, že prý nezvládl situaci ohledně výpovědí doktorů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?