Slovenští zdravotníci chystají protesty kvůli změnám v odměňování

21. 9. 2015 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští zdravotníci ohlásili, že začali s přípravou protestních akcí kvůli změnám v jejich odměňování, které prý chce prosadit vláda bez dohody se stavovskými organizacemi. Úpravy platových podmínek se podle návrhu netýkají lékařů, kteří si hromadnými výpověďmi před více než třemi lety vymohli od státu zvýšení svých výdělků.


„Dostali jsme se do stadia, že již nestačí jednat a připomínkovat legislativu. Současní politici nevidí nebo nechtějí vidět problémy 60.000 zdravotníků na Slovensku. Musíme všichni více zabojovat, aby nás bylo lépe vidět a slyšet,“ uvedla šéfka Slovenské komory sester a porodních asistentek Iveta Lazorová. K výzvě se přidaly také čtyři další organizace, jež zastupují pracovníky zdravotnických profesí. Neuvedly ale, zda jsou připraveny vyhlásit stávku.

Přípravu protestů zástupci zdravotníků oznámili poté, co levicový kabinet premiéra Roberta Fica dříve v tomto týdnu schválil návrh novely zákona ohledně odměňování zdravotníků, který se nově má vztahovat na všechny nemocnice a nejen na státní zdravotnická zařízení. Odbory ovšem požadovaly, aby zákon upravil mzdy v celém sektoru. „Měl se týkat nemocnic, ambulancí, lázní či zařízení sociálních služeb,“ uvedli zástupci zdravotníků. Podle předsedy odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb Antona Szalaye tak nedojde k tomu, aby za stejný druh práce zaměstnanci ve zdravotnictví dostávali stejnou mzdu.

Odborům se nezamlouvá ani způsob výpočtu platů, který prý také bude pro pracovníky nevýhodnější než v sousedním Česku, protože základní mzda zdravotních sester na Slovensku nedosáhne ani úrovně průměrné mzdy v zemi, která loni činila 858 eur (23.200 Kč). Na příplatky či odměny zase údajně nedosáhnou kvůli nesouhlasu zaměstnavatelů.

Slovenský ministr zdravotnictví Viliam Čislák chystané změny naopak obhajoval. Podle něj dojde k navýšení platů zdravotníků a místo původně zvažovaných čtyř desítek nemocnic by se měl zákon vztahovat na 120 zdravotnických zařízení.

Největší protesty za zvýšení platů ve zdravotnictví zažilo Slovensko v roce 2011. Lékaři tehdy hromadnými výpověďmi ochromili provoz řady nemocnic. Zajistit alespoň akutní péči o pacienty pomáhaly slovenským zdravotnickým zařízením během protestu doktorů i necelé tři desítky českých vojenských lékařů. Slovenští lékaři se vrátili do práce až po příslibu vlády o postupném zvyšování jejich platů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?