"Smrtící přístroj" Jacka Kevorkiana nenašel v dražbě kupce

1. 11. 2011 7:02
přidejte názor
Autor: Redakce
"Smrtící přístroj", který používal americký propagátor eutanazie Jack Kevorkian, byl v pátek stažen z dražby v newyorském technologickém institutu, protože žádná z nabídek nebyla dostatečně vysoká. Kupce nenašlo ani 17 Kevorkianových maleb, napsala agentura AP.


Mezi obrazy s převážně sebevražednou tématikou byl i jeden, který Kevorkian namaloval s pomocí vlastní krve. Dědicové odhadli hodnotu maleb na 2,5 až 3,5 milionu dolarů. Kvůli sporu o vlastnictví se dvěma muzei se ale na dražbě objevily jen fotografie maleb. Proto také pro dražební síň nebylo překvapením, že se malby neprodaly; jen málokdo chce kupovat něco, co je předmětem soudního sporu.

Sebevražedný smrtící přístroj známý jako Thanatron byl odhadován na 100.000 až 200.000 dolarů, ale nejvyšší nabídka byla 65.000 dolarů.

Kevorkian, který zemřel ve věku 83 let letos v červnu, ve Spojených státech rozpoutal vášnivou debatu o přípustnosti asistované sebevraždy nevyléčitelně nemocných a trpících, kteří si přejí zemřít.

Přístroj Thanatron, který člověku do žíly vstříkne léky, jež ho uspí a poté zastaví jeho srdce, Kevorkian vozil ve starém autě po USA, kde v 90. letech asistoval u sebevražd. Americká justice jeho počínání hodnotila jako vraždy; prokázat se ale podařilo jen jediný případ, za nějž byl odsouzen k odnětí svobody na 25 let, s možností zkrácení na deset. Ve vězení nakonec pobyl osm let a ze zdravotních důvodů byl propuštěn. Musel přitom slíbit, že už nikomu nebude pomáhat ke smrti; vymínil si však, že může nadále eutanazii propagovat psaním článků a přednáškovou činností.

Asistovaná sebevražda je v USA legální pouze v Oregonu. České právo označuje eutanazii a asistovanou sebevraždu za nepřípustné. Návrh zákona o zdravotních službách, který tento měsíc neprošel Senátem, mimo jiné respektuje pouze přání pacienta nepokračovat v léčbě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?