Státy nejenže dávají na zdravotnictví málo, ale penězi navíc hodně plýtvají

23. 11. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Všechny státy světa by měly zvýšit financování svých zdravotnických systémů a zefektivnit ho, aby se péče dostala i k nejchudším. To je hlavní výzva výroční zprávy o stavu zdravotnictví ve světě, kterou včera v Berlíně představila ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová.


„Nikomu by nemělo hrozit zruinování kvůli tomu, že potřebuje zdravotní péči,“ zdůraznila Chanová.

Upozornila na stárnutí populace a početnější výskyt chronických chorob, což spolu s novými nákladnými způsoby léčby vede k tomu, že výdaje na zdravotnictví po celém světě rostou. Zdravotní péči si tak ve světě nemůže dovolit velká část populace a náklady na léčení nemocí ročně srazí do chudoby až 100 miliónů lidí.

„Vyzýváme každou zemi, aby se navrženými postupy řídila a v příštím roce alespoň jedno opatření realizovala, a tak zlepšila financování zdravotnictví a zvýšila poskytování péče,“ řekla Chanová k návrhům WHO.

Státy by podle ní měly daněmi zajistit pro zdravotnictví více financí, dosáhnout snížení přímých plateb za péči zvýšením zdravotního pojištění a také častěji používat generika (levnější neoriginální léky).

V této souvislosti pochválila za výběr dodatečných prostředků některé africké státy, za přesun náročnosti doplatků k vyššímu pojistnému vyzvedla např. Japonsko a za úsporné užití vyzdvihla Francii.

Česko zpráva zmiňuje okrajově jako jeden z příkladů financování zdravotnictví, aniž by ho hodnotila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?