Stávkovou pohotovost vyhlásí také pediatři

11. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pediatři se přidají k praktikům a vyhlásí dnes také stávkovou pohotovost. ČTK to řekl místopředseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milan Kudyn. Dětští lékaři dostávají od VZP peníze až o dva měsíce později. Stejný problém mají ambulantní specialisté a zubaři, na protest chystají informační kampaň...


PRAHA -

„S vyhlášením stávkové pohotovosti počítáme, je to spíše otázka formální, aby ji na dnešním večerním zasedání schválil výbor sdružení,“ uvedl Kudyn. Zubaři ohlásili na 27. ledna krizové zasedání předsedů komor z celé republiky. Chtějí se domluvit na společném postupu se soukromými lékaři a lékárníky.

„Nechystáme stávku ani stávkovou pohotovost, zaměříme se na vysvětlovací kampaň,“ řekl ČTK předseda Sdružení ambulantních specialistů Pavel Tauterman. Specialisté se podle něj obávají, že by zavřením ordinací dosáhli jen toho, proti čemu protestují: pacienty by převzaly ambulance nemocnic.

Sdružení soukromých gynekologů podle svého předsedy Vladimíra Dvořáka také stávkové akce nechystá. Vyčká rozhodnutí Koalice soukromých lékařů, v níž jsou gynekologové spolu s dalšími ambulantními specialisty, lékárníky, zubaři a praktiky.

Kvůli zpožďování plateb zavřeli lékaři loni počátkem října ordinace a sešli se na demonstraci před ministerstvem zdravotnictví. Poté, co stát nalil do VZP tři miliardy korun, zpoždění se zkrátilo. Lékaři upozorňují, že po zavedení nucené správy se opět lhůty prodloužily a jejich praxe jsou existenčně ohroženy. Ministr zdravotnictví David Rath se dnes s premiérem Jiřím Paroubkem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou dohodl, že do konce týdne dostane VZP tři miliardy z takzvané předsunuté platby. Zpoždění se tím zkrátí o deset až 12 dní.

Lékařům také vadí, že dosud nevědí, kolik jim pojišťovny zaplatí v prvním pololetí za péči o pacienty a kolik mohou předepsat léků a dalších vyšetření. Nedostali totiž dosud dodatky ke smlouvám, v nichž se vždy na půl roku ceny péče stanoví.

Předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák ČTK řekl, že stávková pohotovost potrvá přinejmenším do doby, než lékaři dodatky dostanou. „Nejde jen o urychlení úhrad, ale také o podmínky, za kterých budeme pracovat,“ vysvětlil.

Cenovou vyhlášku již ministerstvo zdravotnictví vydalo, její výklad však teprve v jednáních s lékaři zpřesňuje. Z vyhlášky není například jasné, zda bude prevence omezena limity, nebo do nich nebude započítána. Pokud by pro ni platily limity, lékaři by museli počty preventivních prohlídek omezit.

Praktici podle Šmatláka tento týden dopisem požádali všechny pojišťovny, aby urychleně předložily návrhy dodatků. Texty chce předtím vidět ministerstvo zdravotnictví. Podle prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka tím překračuje ministerstvo své kompetence. „Považuji za bezprecedentní, že dříve, než schválí dodatky správní rady zdravotních pojišťoven, je chce ministerstvo zkontrolovat,“ řekl Pekárek ČTK.

Poslední termín, kdy padne definitivní rozhodnutí, zda praktici stávkovou pohotovost zruší, nebo vyhlásí stávku, je podle Šmatláka čtvrtek 26. ledna, na kdy svolali praktici sněm.

„Vůbec není vyloučeno, že nedojde k nějaké dramatické akci ještě dříve, pokud nebude například reakce ministra Ratha na naše připomínky k vyhlášce nebo nebudeme mít dodatky,“ dodal Šmatlák.

Do konce ledna dali ministrovi čas také lékárníci. Čekají na výsledky komise, která navrhne, jak by pojišťovny mohly ušetřit na lécích. Nyní za ně dají ročně 40 miliard, celkem proteče zdravotnictvím 200 miliard korun.

Čt24.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?