Svědci: lékaři zabíjeli pacienty pavulonem

28. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Polská prokuratura získala první poznatky potvrzující kšefty s mrtvými. Vyšetřovatelé zjistili, že na dvou pohotovostech v Lodži lékaři právě pavulon spotřebovávali...


Polská prokuratura získala první poznatky potvrzující kšefty s mrtvými.

Šokující odhalení největšího polského listu Gazeta Wyborcza, že lékaři z Lodže dodávali za tučné úplatky pohřebním službám mrtvá těla pacientů a některým kvůli zisku dokonce sami pomáhali na onen svět, jsou podle prvních poznatků získaných vyšetřovateli pravdivé. Jak včera uvedl podle agentury DPA státní prokurátor Karol Napierski, řada očitých svědků potvrdila, že lékaři podávali pacientům nadměrné dávky látky uvolňující svalstvo - pavulon nebo pancuronium bromide. Extrémní dávka těchto látek vyvolá ochrnutí svalstva a následné udušení.

Anděl smrti a Doktor Mengele propuštěni

Pavulon se běžně používá jako znecitlivující prostředek během umělého spánku při operacích, v ambulancích a na pohotovostech však jen v naprosto výjimečných případech. Vyšetřovatelé přitom již zjistili, že na dvou pohotovostech v Lodži lékaři právě pavulon spotřebovávali v obrovském množství bez jakéhokoli objektivního důvodu. Pracovníci pohotovosti měli navíc volný přístup do nemocniční lékárny. Ministerstvo zdravotnictví proto včera vyhlásilo okamžitý zákaz používání pavulonu v ambulancích po celém Polsku. Lodžská pohotovost také propustila sedm podezřelých zaměstnanců, z nichž někteří měli výmluvné přezdívky jako „Anděl smrti“ či „Doktor Mengele“. Zatím však proti nim nebyly podniknuty žádné další kroky, monstrpřípad je evidentně v počátcích. Přestože o prodeji „kůží“, jak zdravotníci i pracovníci pohřebních ústavů své „zboží“ cynicky nazývali, běžela v Polsku šuškanda již několik let, obyvatelé této hluboce katolické země jsou skandálem naprosto zděšeni. Šok vyjádřil veřejně i prezident Kwasniewski a premiér Miller. „Je to hrůza. Pokud se ukáže, že je to pravda, jsme pozůstalým povinováni vyjádřit tu nejhlubší lítost,“ řekl včera náměstek ministra zdravotnictví Alesander Naumann. „I v zemích na nejnižší kulturní úrovni se respektuje úcta k mrtvým,“ konstatoval otřesený mluvčí polské biskupské konference Adam Schulz. Vznik hyenistického obchodu popsal včera německý list Berliner Zeitung. Tomu se majitel jedné z pohřebních služeb Wlodzimierz Sumera pochlubil, že „sám ten byznys vymyslel“.

Kus za láhev vodky

Sumera koncem 80. let pracoval jako lékař u záchranky. Po pádu komunistického režimu si založil pohřební službu. Aby firma měla kšefty, kontaktoval bývalé kolegy-lékaře, kteří dodávali spojení na příbuzné nebožtíků. Za „kus“ nejprve dával láhev vodky, později však již musel platit penězi a cena stále stoupala. V posledním roce se cena za nebožtíka vyšplhala v přepočtu až na 16 tisíc korun.

Tomáš Loskot, Právo, 26.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?