Světová zdravotnická organizace objevila virus podobný SARS

24. 9. 2012 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) objevila nový virus ze stejné skupiny jako organismus způsobující akutní onemocnění dýchacích cest (SARS), který v roce 2002 zabil 800 lidí. Organizace to uvedla v nedělním prohlášení, ze kterého dnes citovala agentura Reuters. WHO nový virus odhalila ve Velké Británii u devětačtyřicetiletého pacienta z Kataru.


Muž prý 3. září přišel k lékaři s příznaky akutní infekce dýchacího ústrojí. O šest dní později byl přijat na jednotku intenzivní páče v katarském Dauhá a 11. září jej letecky přepravili do Velké Británie, kde u něj vědci objevili přítomnost nového koronaviru. Do velké skupiny koronavirů patří způsobující běžné virózy, ale i virus SARS. WHO nyní provádí další analýzy týkající se nového nálezu.

Virus SARS (syndrom akutního respiračního selhání) se objevil v roce 2002 v Číně. Po celém světě usmrtil 800 lidí, než se epidemii podařilo dostat pod kontrolu.

Podle ředitele střediska pro infekce dýchacího ústrojí při Královské univerzitě v Londýně Petera Openshawa se v tuto chvíli nezdá, že by bylo třeba se kvůli novému viru znepokojovat. Organismus podle něj možná mohl být identifikován jen díky pokročilým metodám testování, citovala odborníka Reuters.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?