Švýcarské pojišťovny nabádají pacienty k léčbě v zahraničí

16. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Švýcarské zdravotní pojišťovny stále častěji nabádají své klienty, aby se léčili v zahraničních nemocnicích a rekonvalescenčních ústavech, kde jsou nižší náklady na léčbu než u švýcarských zdravotnických zařízení...


BERN - Napsal to ve svém nedělním vydání list Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Například pojišťovna CSS, která obhospodařuje 1,2 milionu pojištěnců, doporučuje v poslední době svým pacientům po chirurgickém zákroku absolvovat rekonvalescenci v zahraničí. Jak zjistil NZZ, dvoutýdenní rekonvalescenční pobyt po operaci kyčelního kloubu stojí ve Švýcarsku kolem 7200 švýcarských franků (asi 150.000 Kč), zatímco v sousedním Německu v přepočtu jen 2600 franků (asi 53.500 Kč).

Aby povzbudily švýcarské pacienty zajet si do levnějších léčebných zařízení o několik desítek kilometrů dále za hranici, švýcarské pojišťovny dokonce v konkrétních případech nabízejí, že dotyčným pojištěncům zaplatí doprovod, především jeho ubytování poblíž zdravotnického zařízení v cizině.

Jak uvedl mluvčí švýcarské pojišťovny Helsana, spokojenost se zdravotním zákrokem v zahraničí je ale pravidelně kontrolována. Zaměstnanci pojišťovny po návratu do Švýcarska pojištěnce kontaktují a vše v rozhovoru ověřují.

„Až dosud byli naši pojištěnci kvalitou péče poskytnutou v zahraničí přímo nadšeni,“ řekl mluvčí Christian Beusch s tím, že v převážné většině jde o zdravotní zařízení v jižním Německu. Například klinika Waldeck v německém Bad Dürrheimu ošetřuje pacienty pojišťoven Helsana a Swica celkem pravidelně.

Již dosud měli Švýcaři z pohraničních oblastí ve zvyku nakupovat léky v sousedních zemích. V Německu pro ně totiž jsou o 8,5 procenta levnější než doma, v Rakousku o 18,1 procenta, v Itálii o 21,5 procenta a ve Francii dokonce o 28 procent. Švýcarské pojišťovny tyto nákupy dosud vesměs nerefundovaly, v poslední době se ale situace začíná i v tomto směru měnit. Stále více pojišťoven se totiž kloní k názoru, že proplácet nákupy léků v zahraničí je „věcí zdravého rozumu“.

Ještě běžnější je „zdravotnická turistika“ v případě zubařských úkonů. Svědčí o tom množství dentistických ordinací a laboratoří, rozmístěných v sousedních zemích u hranic se Švýcarskem. Švýcarské zdravotní pojišťovny přitom zubařské

zákroky nekryjí - ty jdou vždy k tíži pacienta.

Jako další etapu připravují švýcarské pojišťovny i proplácení operací prováděných v zahraničí a uskutečňují už v tomto směru příslušné studie. „Uvažujeme o proplácení standardních operací na klinikách v jižním Německu,“ uvedl podle agentury AFP mluvčí CSS Stepham Michel.

Vyhodnocovat efektivitu takového postupu chtějí pojišťovny v příštím roce. Pojištěnci naproti tomu doufají, že jim změna přinese snížení měsíčního pojistného.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?