Syřané z obav před útoky odmítají zřizování dalších nemocnic

22. 8. 2016 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Syřané odmítají, aby mezinárodní humanitární organizace zřizovaly na syrském území další nouzové nemocnice. Mají obavy, že se spolu se svým okolím stanou terčem nepřátelského bombardování.


Podle agentury Reuters to oznámila jedna ze zdravotnických charitativních organizací, která v zemi rozvrácené občanskou válkou operuje.

Během pět let trvajícího konfliktu už bylo zasaženo nebo poškozeno mnoho nemocnic. Ozbrojená opozice klade silám syrského režimu a ruskému letectvu za vinu, že se záměrně zaměřují na zdravotnická centra.

Syrsko-americká zdravotnická společnost SAMS informovala, že v posledních dvou letech musela opustit plány na vytvoření nejméně pěti polních nemocnic v oblastech držených opozicí, a to po nátlaku ze strany místních obyvatel. Řada lidí tak zůstala bez přímého přístupu ke zdravotní péči.

V jednom případě zabránila charitativní organizaci v přemístění svého již vybombardované zařízení v těžce zkoušeném Halabu na severu Sýrie jedna z místních ozbrojených skupin. Důvodem podle SAMS bylo, že by se i bombardování přesměrovalo za nemocnicí, čímž by mohla být v ohrožení obranná postavení povstalců.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v květnu uvedla, že v posledních dvou letech zahynulo celosvětově téměř 1000 lidí v důsledku útoků na zdravotnická střediska. Téměř 40 procent těchto útoků se odehrálo v Sýrii. Opakované výzvy humanitárních skupin k zastavení bombardování zdravotnických zařízení zůstávají bez odezvy.

V Sýrii se četnost a přesnost leteckých úderů proti nemocnicím zvýšila poté, co se loni do konfliktu zapojilo Rusko na podporu syrského prezidenta Bašára Asada, upozornila SAMS.

Podle organizace byl nejhorším měsícem letošní červenec, kdy se zdravotnická centra stala cílem útoků ve 43 případech, tedy jedenapůlkrát denně.

SAMS uvádí, že poskytuje v Sýrii podporu více než 1700 zdravotnickým pracovníkům a 160 zdravotnickým zařízením.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?