Syrská válka ničí dětem psychiku, může zrodit ztracenou generaci

8. 3. 2017 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Válka, která v Sýrii začala před šesti lety, už si vyžádala na 350.000 lidských životů. Jejími oběťmi jsou ale i statisíce dětí, které - obklopeny neustálými boji a bombardováním - trpí psychickými problémy.


Podle nejnovější zprávy organizace Save the Children může válka v Sýrii zrodit celou „ztracenou generaci“. Z průzkumu organizace mimo jiné vyplynulo, že 80 procent syrských dětí je agresivnějších a zhruba 70 procent trpí symptomy toxického a posttraumatického stresu, jako je například počůrávání nebo poruchy řeči. Zpráva je založena na rozhovorech se 450 dětmi, dospívajícími i dospělými v sedmi ze 14 syrských governorátů. Objevily se i případy sebevražd nezletilých.

Některé ze syrských dětí vypověděly, že chtějí umřít, aby mohly jít do nebe a být „v teple, jíst a hrát si“. Některé z dětí také řekly, že si přejí být zraněné, aby mohly do nemocnice, kde budou mít dostatek jídla. V místech neustálého bombardování a tvrdých bojů žijí v Sýrii podle odhadu nejméně tři miliony dětí.

„Riziko ztracené generace nikdy nebylo větší. Děti jsou traumatizované a vystavené extrémnímu stresu v době, kdy se utváří jejich psychika. Následky pro další život mohou být trvalé a nezvratné,“ uvedla psycholožka Marcia Brophyová, poradkyně organizace Save the Children pro Blízký východ.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že dvě třetiny dětí ztratily někoho z nejbližších, střechu nad hlavou či utrpěly zranění. „Mnohé syrské děti viděly umírat své rodiče a musejí se s těmi hrůznými zkušenostmi vyrovnat samy,“ uvedla Brophyová. Jedno z pěti dětí uvedlo, že si nemá s kým povídat, ani kam jít, když má strach.

Podle dotazovaných dospělých je hlavní příčinou psychických poruch u dětí neustálé ostřelování a bombardování, jehož cílem jsou i školy a nemocnice. Více než polovina z dospělých také uvedla, že zná nezletilé, kteří byli naverbováni do ozbrojených povstaleckých skupin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?