SZPI: Bezlepkové potraviny pro celiaky na trhu jsou v pořádku

16. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezlepkové potraviny na trhu, určené pro nemocné takzvanou celiakií, jsou podle dosavadních kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) bez závad. Od ledna 2005 bude zpřísněn limit povoleného obsahu lepku v bezlepkových potravinách na pět miligramů na 100 gramů sušiny...


BRNO - Bezlepkové potraviny na trhu, určené pro nemocné takzvanou celiakií, jsou podle dosavadních kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) bez závad. Od srpna odebrala inspekce 21 vzorků, které plně vyhověly limitu na skutečný obsah lepku. „Pro celiaky je komplikované i nákladné sehnat si bezpečné potraviny,“ řekla včera mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

SZPI se zaměřila na potraviny, které lepek neuvádějí na své etiketě, a přesto by jej mohly obsahovat. Mezi vybranými vzorky byly cukrovinky, káva, čaj, nealkoholické nápoje, instantní kaše, ale i hořčice nebo majonéza. Potraviny pomáhají SZPI vytypovat občanská sdružení celiaků, pro něž výrobky s lepkem představují neviditelné riziko.

„Dřívější předpisy požadovaly u potravin, u nichž spotřebitel nemohl předpokládat obsah lepku, označení 'nevhodné pro nemocné celiakií',“ vysvětlila Kolejková. Tato povinnost je ale zrušena a podobné poživatiny představují pro celiaky značné nebezpečí. Nyní se nemocní mohou na trhu bezpečněji orientovat.

Inspekce spolupracuje se sdruženími celiaků i při zajištění odborných seminářů a přednášek. Odborníci SZPI nyní informovali na setkání celiaků, dietních sester a lékařů v Trojanovicích na severní Moravě o připravovaných změnách právních norem. Od ledna 2005 bude zpřísněn limit povoleného obsahu lepku v bezlepkových potravinách na pět miligramů na 100 gramů sušiny, zatímco dosud platný limit je dvojnásobný, uzavřela Kolejková.

Celiakie je dědičná střevní choroba. Nemocný nesnáší obilnou bílkovinu lepek. Její požívání doprovázejí průjmy, hubnutí, únava, poruchy imunitního systému, neplodnost, kožní i psychické problémy či nemoci kostí. Po odstranění lepku ze stravy obtíže obvykle mizí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?