Thajsko má dva případy dětí s mikrocefalií způsobenou zikou

30. 9. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Thajsko potvrdilo dva případy novorozených dětí s mikrocefalií způsobenou virem zika. Jde o první potvrzené případy novorozenců postižených zikou v Thajsku, a je to také poprvé, co byla mikrocefalie v jihovýchodní Asii spojena s virem zika, informovala agentura Reuters odvoláním na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).


Thajské ministerstvo zdravotnictví tento týden uvedlo, že prověřuje čtyři případy mikrocefalie, jež by mohly být spojené s virem zika, u tří novorozenců a jednoho nenarozeného dítěte v 37. týdnu.

Virem zika se letos v Thajsku nakazily už více než dvě stovky lidí a Thajsko patří k nejhůře postiženým zemím regionu. Bilanci nakažených vůbec poprvé v polovině září zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, podle nějž v posledních týdnech v průměru přibývalo 20 nových případů za týden.

Nejhůře postiženou zemí jihovýchodní Asie je Singapur, který registruje více než 300 případů infekce. Další případy jsou hlášeny z Malajsie a Filipín.

Zdravotničtí experti opakovaně apelovali na Thajsko, aby otevřeněji informovalo o šíření viru zika, který je spojován s abnormálním vývojem mozku lidského plodu. Thajsko se podle agentury Reuters zdráhalo rozsah nákazy zveřejňovat, aby nepoškodilo výnosný turistický průmysl.

Nynější epidemie ziky trvá asi rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Latinské Ameriky, ojedinělé případy se objevily i na jiných kontinentech včetně Evropy. U dospělého má nákaza mírný průběh, ale u lidského plodu může vést k vážným vadám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?