The Sun: Počet mužů trpících poruchou příjmu potravy značně roste

7. 8. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Čím dál vyšší počet mužů vyhledává pomoc kvůli poruchám příjmu potravy, jako je anorexie či bulimie. Podle dostupných údajů jejich počet v Británii stoupl za poslední dva roky téměř o polovinu, napsal list The Sun.


Odborníci varují, že tyto problémy do značné míry rozdmýchávají sociální média a sílící tlak, aby muži vypadali dobře. Situaci komplikuje skutečnost, že ještě méně mužů než žen je ochotno vyhledat pomoc v případě, že trpí anorexií či bulimií.

Takže zatímco podle údajů ze zdravotních zdrojů vyhledalo v letech 2014 až 2016 pomoc kvůli poruše příjmu potravy 871 mužů, což je nárůst o 43 procent v porovnání s předchozími dvěma roky, jde jen o špičku ledovce. Experti odhadují, že postiženo touto poruchou je kolem 400.000 mužů a chlapců.

Větší otevřenost kolem problémů spojených s těmito poruchami u mužů v poslední době podpořilo několik sportovců, kteří se svěřili se svým soukromým bojem s pokřiveným vnímáním vlastního těla. Patří mezi ně i mezinárodní rozhodčí ragby Nigel Owens, který se potýkal s bulimií. Poprvé se u něj tato nemoc rozvinula, když mu bylo 19 let.

„Ve svých očích jsem si připadal tlustý, otylý, obézní. Chtěl jsem zhubnout, a tak jsem začal zvracet. Chodil jsem na záchod a tam jsem obrátil žaludek prakticky po každém jídle,“ řekl.

Podle výzkumu hrozí sportovcům šestnáctkrát vyšší riziko rozvoje poruchy příjmu potravy než ostatním mužům. Podle odborníků se na zvýšení tohoto rizika podepisuje tlak udržet si vypracovaný vzhled a výkonnost.

Podle britské charity B-eat, která pomáhá lidem s poruchou příjmu potravy, může tento stav postihnout kohokoli.

„Víme, že porucha příjmu potravy může postihnout kohokoli bez ohledu na věk, pohlaví nebo sociální zázemí. Ale vyšší riziko hrozí dívkám a chlapcům ve věku 13 až 17 let,“ uvádí charita.

„Stereotypně jsou tyto poruchy vnímány jako 'ženská nemoc', a my se ze všech sil snažíme tento mylný názor rozptýlit. Jeho následkem je stav, kdy jsou poruchy příjmu potravy u mužů často diagnosticky nepodchycené, nedostatečně léčené a mylně chápané,“ dodává B-eat.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?