Třináct nových obětí epidemie SARS ve světě

24. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Třináct nových obětí si od čtvrtka vyžádal těžký akutní syndrom dýchacích cest v Číně, Hongkongu a na Filipínách. WHO prohlásila, že by se SARS mohl stát děsivou epidemií, kdyby se rozšířil do dalších čínských provincií...


PEKING - nebo do lidnatých států se zanedbanou zdravotní péčí, jako je Indie či Bangladéš.

„Jsou různé země na světě, u nichž bychom si dělali skutečně velké starosti, protože se domníváme, že nemají kapacitu se s epidemií vypořádat,“ uvedl dnes představitel WHO Wolfgang Preiser v Šanghaji. „Možná už k tomu došlo, nevíme,“ dodal.

Dalších šest pacientů podlehlo SARS od čtvrtka v Hongkongu, kde počet úmrtí na epidemii dosáhl 115. S novými 22 nakaženými má Hongkong v současnosti 1510 případů choroby.


Aktuální zpravodajství o SARS - ZDE

Pět nových obětí SARS a 180 nových případů zaznamenala od čtvrtka nejhůře postižená země Čína. Počet úmrtí tak v zemi dosáhl 115, zaznamenaných případů již je 2601.

Čína oznámila, že investuje 420 milionů dolarů do zřízení celostátní zdravotnické sítě pro boj proti SARS. Dalších 240 milionů dolarů připadne na lékařské služby pro osoby trpící nákazou, které si nemohou dovolit zaplatit péči.

Kromě uzavření další nemocnice informovala čínská metropole Peking dnes také o uzavření dvou studentských kolejí. Toto opatření by mělo postihnout asi 600 studentů. Tento týden bylo odvoláno vyučování na pekingských základních a středních školách, nepřednáší se také v řadě vysokoškolských zařízení.

Tchajwanské úřady dnes sdělily, že po dobu jednoho měsíce nebudou vydávat na letištích víza cestujícím z Hongkongu, aby zamezily šíření epidemie SARS. Vpuštěni by však měli být občané, kteří prokáží, že cestují do Hongkongu z naléhavých důvodů.

WHO odmítá odvolat varování před cestami do Toronta

WHO dnes odmítla odvolat své varování před cestami do kanadské obchodní metropole Toronta. Kanada, kde bylo zaznamenáno nejvíce případů SARS mimo asijský kontinent, se proti tomuto kroku WHO již ve čtvrtek ohradila. Podle kanadských představitelů se nákaza ve městě volně nešíří a je omezena na určité objekty či komunity. V Torontu a okolí však již neznámému typu zápalu plic

podlehlo 16 osob.

Epidemie SARS si ve světě dosud vyžádala přes 270 lidských životů, téměř 4600 osob bylo chorobou nakaženo. V České republice nebyl zatím zaznamenán žádný případ SARS.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?