Trump by mohl zablokovat subvence zdravotním pojišťovnám

1. 8. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Bílý dům trvá na tom, aby ani po krachu tří senátních hlasování neustala snaha o zrušení a náhradu programu zdravotního pojištění bývalého prezidenta Baracka Obamy. Prezident Donald Trump by podle agentury AP mohl zablokovat subvence zdravotním pojišťovnám vyplácené náhradou za nižší platby chudších Američanů. To by podle Trumpa mohlo Obamův systém pohřbít.


„Prezident nesouhlasí s těmi, kdo tvrdí, že je načase obrátit list,“ řekla AP poradkyně Bílého domu Kellyanne Conwayová. Reagovala tak na slova šéfa republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella po pátečním neúspěšném pokusu program zdravotního pojištění známý jako Obamacare fakticky zrušit. Po oznámení výsledku hlasování McConnell poznamenal, že „je čas jít dál“. Senátoři se tam mají místo zdravotní reformy zabývat nominacemi na místa v justičním systému země.

Trump se ale podle Conwayové s tímto stavem nehodlá smířit. Hrozí prý, že zastaví subvence umožňující sociálně slabším Američanům hradit pojistné. „Rozhodne se tento týden, a je to rozhodnutí, které může učinit jen on sám,“ prohlásila Conwayová. Výše dotací se pohybuje kolem sedmi miliard dolarů (155,5 miliardy Kč) ročně.

Obamova vláda rozhodla, že subvence kompenzující nižší platby chudých Američanů budou přímo inkasovat zdravotní pojišťovny. Trump tento dotační systém převzal, má ale podle agentury AP pravomoc ho kdykoli zrušit. Trumpovo požehnání platí zatím jen do konce července.

Prezident už dřív tvrdil, že Obamacare okamžitě zkolabuje, jakmile subvence skončí. Dosud však každý měsíc jejich výplatu povoloval. Část kongresmanů je přesvědčena, že právo vyplácet dotace podle ústavy náleží zastupitelům, nikoli hlavě státu.

Myslí si to podle AP i republikánská senátorka Susan Collinsová, která v pátek spolu s dalšími dvěma republikánskými kolegy hlasovala proti zrušení Obamacare. „Nejistota o subvencích bude z měsíce na měsíc pokračovat, což přispěje k destabilizaci pojišťovacího trhu. Je to jedna z věcí, s níž musí Kongres skoncovat,“ prohlásila senátorka.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?