U pacienta v Jižní Koreji byl znovu zjištěn koronavirus MERS

14. 10. 2015 6:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Nebezpečný respirační virus MERS byl znovu diagnostikován u pacienta v Jižní Koreji, o němž lékaři dříve prohlásili, že se z nemoci uzdravil. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na jihokorejské zdravotnické úřady.


Jižní Korea, která po Saúdské Arábii registruje nejvíce obětí infekce, koncem července oznámila, že se jí definitivně podařilo ukončit šíření nákazy MERS v zemi.

Dnešní oznámení o návratu nákazy MERS je pro Jižní Koreu těžkou ránou, napsala agentura AFP. Nemocí se letos v zemi nakazilo 186 lidí, z nichž 36 zemřelo. Chorobu do Jižní Koreje v květnu zavlekl jeden z místních podnikatelů po návštěvě blízkovýchodních zemí.

V době vrcholu šíření infekce bylo v karanténě na 17.000 lidí a epidemie vážně zasáhla jihokorejskou ekonomiku. Mnozí obyvatelé Jižní Koreje tehdy přestali navštěvovat restaurace, nákupní centra či kina.

U 35letého pacienta, jemuž se nemoc vrátila, byl poprvé virus MERS objeven v květnu. Propuštěn z nemocnice byl 3. října poté, co byl dvakrát negativně testován na přítomnost viru v těle. V neděli byl ale znovu hospitalizován s horečkou a v pondělí u něj byla nákaza MERS potvrzena, sdělilo jihokorejské ministerstvo zdravotnictví ve svém prohlášení.

Jihokorejské úřady urychleně daly do karantény 61 lidí, kteří s dotyčným přišli do styku. Podle expertů nejsou velké obavy, že by se nákaza začala v zemi znovu šířit.

„Těžko v tuto chvíli říci, zda se virus množí v pacientově těle. Pravděpodobnost nakažení dalších lidí od tohoto pacienta je ale malá,“ prohlásil Kim Nam-čung z univerzity v Soulu.

Proti koronaviru MERS, jehož příznaky se srovnávají s onemocněním SARS, které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí, neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit. Celosvětově se blízkovýchodním respiračním syndromem MERS infikovalo přes 1200 lidí a zemřelo jich více než 450.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?