USA: jídelní lístky budou muset uvádět kalorickou hodnotu jídla

27. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V amerických restauracích by se na jídelních lístcích měly brzy objevit údaje o kalorické hodnotě pokrmů. Zatím ještě není jasné, zda označování pokrmů na jídelních lístcích bude zavedeno jako nařízení nebo pouze ve formě doporučení...


Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) uvedl, že tento krok má konzumentům pomoci sledovat denní spotřebu v kaloriích.

Počet obézních lidí ve Spojených státech stále roste. Podle oficiálních statistik je obezita v USA každoročně příčinou smrti až 300 tisíc lidí a náklady na léčbu spojenou s obezitou dosahují téměř 117 miliard dolarů.

Proti návrhům amerických úřadů vystupují zástupci restauračního průmyslu. Svůj nesouhlas vyjádřila například ředitelka legislativního doboru americké asociace restaurací, Allison Whitesidesová. Uvedla, že takové opatření by komplikovalo život především restauracím, které obmněňují nabídku jídel každý den.

„Vaření je umění, nikoliv věda s přesnými čísly,“ řekla Whitesidesová. Dodala však, že restaurační průmysl by mohl zvážit dobrovolný program jako dobrovolný. Podle Whitesidesové by se tato opatření mohla týkat některých potravinových řetězců typu Mc Donalds.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 27.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?