USA stáhnou své vojáky z boje s ebolou v západní Africe

11. 2. 2015 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Spojené státy stáhnou do konce dubna ze západní Afriky téměř všechny své vojáky, kteří pomáhali v boji s epidemií eboly. S odvoláním na Bílý dům o tom informovala agentura Reuters.


K vypracování zprávy o možnostech urychlení a lepší koordinace světového boje proti katastrofální nemoci vyzvala generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna trojice světových státníků - německá kancléřka Angela Merkelová, norská premiérka Erna Solbergová a ghanský prezident John Mahama.

Bílý dům stáhne 1200 z celkových 1300 amerických vojáků, kteří v Libérii a Senegalu pomáhali v boji s ebolou, do 30. dubna. Ke kroku ho prý vedl klesající počet nakažených v posledních týdnech. Úřad prezidenta Obamy nicméně upozornil, že je potřeba nadále zachovat ostražitost.

Původně bylo v západní Africe 2800 příslušníků americké armády, většina z nich se už ale vrátila zpět do vlasti. V ebolou postižené oblasti se soustředili se na logistickou podporu, školení zdravotnického personálu a stavbu nemocničních zařízení.

V dopise, který byl v úterý předán generálnímu tajemníkovi OSN, Merkelová, Solbergová a Mahama sice konstatují, že počet případů nákazy ve všech třech nejpostiženějších zemích klesá, ale varovali, že není možné podléhat „uspokojení“. Světoví lídři konstatovali, že devastující propuknutí nákazy odhalilo „slabost“ mezinárodní krizové reakce.

Nejhorší epidemie eboly v dějinách si vyžádala již více než 9000 obětí. Virem způsobujícím krvácivou horečku se v Sieře Leone, Libérii a Guineji už nakazilo téměř 22.500 lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO), která byla kritizována za pomalost své reakce na epidemii, varuje, že úplné vymýcení nákazy bude ještě velmi obtížné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?