Úsporná opatření poškozují zdraví, tvrdí vědci

29. 4. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Úsporná opatření poškozují zdraví lidí v Evropě i v Severní Americe. Omezují přístup k lékům a zdravotní péči a kromě sebevražd nebo depresí stojí i za nárůstem infekčních onemocnění.


Na základě desetiletého výzkumu to v nové publikaci tvrdí ekonom David Stuckler z britské Oxfordské univerzity a epidemiolog Sanjay Basu působící na americké Stanfordově univerzitě.

V knize, která vyjde tento týden, jako jeden z příkladů autoři podle agentury Reuters uvádějí Řecko, které kvůli silnému zadlužení požádalo před třemi lety o mezinárodní finanční pomoc. Počet případů nákazy virem HIV v zemi se od roku 2011 zvýšil o více než 200 procent.

Z části za tím prý stál nárůst případů užívání drog v době, kdy byl mezi mladými lidmi bez práce každý druhý. Zvýšení počtu nakažený HIV se navíc časově shoduje se snížením rozpočtu na prevenci onemocnění chorobou AIDS a dalšími podobnými kroky. Řecko po rozpočtových škrtech v programech zaměřených na hubení moskytů také prodělalo první epidemii malárie za několik desítek let.

V USA během nejnovější recese ztratilo přístup ke zdravotní péči více než pět milionů lidí. V Británii prý seškrtaný rozpočet donutil opustit domovy zhruba 10.000 rodin.

Spoluautor knihy Stuckler přitom již v dřívějších studiích zveřejněných v odborných časopisech spojil rostoucí míru sebevražd v některých částech Evropy s tvrdými úspornými opatřeními.

Negativní účinky na veřejné zdraví ale podle expertů nejsou nutné ani během nejhorších hospodářských krizí. Například ve Švédsku programy na podporu pracovního trhu během tamní recese i přes velkou nezaměstnanost pomohly snížit počet sebevražd. V USA ve 30. letech minulého století vedlo každých 100 dolarů z programu tehdejších ekonomických reforem vynaložených na pomoc ke snížení počtu sebevražd nebo úmrtí na zápal plic.

„Ve výsledku ukazujeme, že zhoršující se zdraví obyvatel není nevyhnutelný důsledek hospodářských recesí. Je to politická volba,“ uvedl Basu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?