Útok na nemocnici v Kunduzu byl podle amerického generála omyl

7. 10. 2015 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v afghánském Kunduzu byla zasažena omylem. V branném výboru amerického Senátu to řekl velitel mezinárodních sil v Afghánistánu generál John Campbell. Přiznal ale, že rozhodnutí zahájit sobotní útok na nemocnici prošlo obvyklým procesem napříč americkým velitelstvím.


Generál se vyjadřoval k situaci v Afghánistánu, kde minulý týden radikální Taliban nakrátko obsadil severoafghánský Kunduz. Americké jednotky se pak účastnily osvobozovacích bojů a v sobotu byla ve městě zasažena nemocnice organizace Lékaři bez hranic (MSF). Zemřelo tam 22 civilistů, mezi nimiž bylo 12 pracovníků MSF a 10 pacientů.

Campbell prohlásil, že nemocnice byla zasažena omylem a že USA by nikdy záměrně na zdravotnické zařízení neútočily. Potvrdil také, že afghánská armáda požádala o pomoc a že při následné operaci pak byla zasažena nemocnice.


Prohlášení mezinárodní prezidentky Lékařů bez hranic Joanne Liuové o útoku na nemocnici najdete ZDE.


„Pro objasnění říkám, že rozhodnutí o leteckém útoku bylo americké rozhodnutí učiněné v americkém velení,“ řekl Campbell.

Organizace MSF útok označila za válečný zločin a požádala o jeho nezávislé vyšetření. Zatím se vyšetřováním zabývají zahraniční jednotky působící v Afghánistánu a afghánská armáda.

Výkon afghánské armády není podle Campbella stabilní a vyrovnaný a vojsko potřebuje další výcvik, aby bylo schopné předejít situacím, do jaké se dostalo v Kunduzu. Armáda podle něj občas zakolísá, ale nejeví známky rozpadu. Podle Campbella se jí podaří dostat Kunduz znovu plně pod kontrolu. Ve městě byla slyšet znovu střelba a generál řekl, že tam stále působí malé skupiny Talibanu.


Svědectví MSF o útoku najdete ZDE.


Konflikt se prý v této asijské zemi rozšiřuje, protože se tam objevují nové radikální skupiny a mezi nimi také Islámský stát (IS). Tato skupina bojuje hlavně v Sýrii a Iráku.

Campbell se vyjádřil i k budoucím plánům USA týkajícím se ponechání nebo stažení zbylých vojáků z Afghánistánu. Americká administrativa počítá s tím, že po roce 2016 by tam měl být jenom kontingent, který bude chránit americké velvyslanectví. List The Washington Post citoval bývalého předsedu sboru náčelníků štábů armády USA Martina Dempseyho, podle něhož bude třeba, aby i po roce 2016 zůstalo v Afghánistánu až 5000 amerických vojáků. Nyní je jich tam 9800.

Campbell konstatoval, že původní plány bude třeba vzhledem k rostoucí síle IS a přítomnosti Al-Káidy přehodnotit. O konkrétních počtech vojáků se nezmínil. Upozornil pouze na to, že IS ve stále větší míře nabírá nové bojovníků a rozšiřuje své operace. Připojuje se k němu údajně mnoho členů Talibanu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?