V Austrálii úspěšně testovali nastavitelnou srdeční chlopeň

19. 6. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Australští lékaři úspěšně otestovali nový postup pro výměnu srdeční chlopně, aniž pacientovi museli otevřít hrudník. Použili při něm syntetickou srdeční chlopeň, kterou lze během zákroku nastavit.


Informoval o tom server britského listu The Telegraph, podle kterého jde o první takovou metodu na světě. Zákrok trval asi 90 minut a běžně by se prý mohl provádět do dvou let.

Léčba umožňuje výměnu aortální chlopně tak, že lékaři dopraví nastavitelnou syntetickou náhradu přes tříslo do srdce. Tam se umělá chlopeň otevře. Lékař Ian Meredith z Monashské kliniky v Melbourne řekl, že umělou chlopeň lze během zákroku uzavřít a znovu upravit její nastavení.

Novou proceduru podstoupilo 11 australských pacientek trpících zúžením aortální chlopně. Lékaři byli úspěšní ve všech případech. Nyní mají odzkoušet implantaci těchto chlopní lékaři v 16 nemocnicích v Británii, Německu, Francii a Austrálii. Meredith zároveň podle australských médií odmítl soupeření ze strany podobných týmů z americké Harvardovy univerzity a kliniky Mayo o právo na prvenství při zkoušení této metody.

Aortální chlopeň umožňuje tok krve z levé srdeční komory do aorty. Za den se otevře asi stotisíckrát. Zúžení aortální chlopně je nejčastější operovanou srdeční vadou pacientů ve vyšším věku. Donedávna byla jedinou léčbou operace srdce při otevřeném hrudníku, kdy kardiochirurgové postiženou chlopeň odstraní a nahradí novou chlopenní protézou. V posledních letech se začala používat méně invazivní katetrizační metoda, kdy je chlopeň do srdce dopravena pomocí tenkých trubiček, katetrů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?