V Británii se ruší časové limity pro sanitky

20. 12. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Britská vláda dnes zrušila požadavek, podle něhož musí sanitka dorazit ke zraněním, která bezprostředně neohrožují život, do 19 minut. Oznámení je další z řady postupně zveřejňovaných kroků souvisejících s rozpočtovými škrty. Ve čtvrtek vláda oznámila zrušení deseti základen pobřežních hlídek.


Dnes ústav rozpočtových studií (IFS) uvedl, že během příštích čtyř let se zvýší poprvé za 15 let počet chudých dětí.

Od příštího dubna už nebude muset sanitka v Británii dojet ke člověku, který je ve vážném, ale ne život ohrožujícím stavu, do 19 minut jako dosud. Vláda nestanovila u těchto případů nový limit, ale ponechala limit osmi minut u případů ohrožení života.

Stejně tak bude zrušen požadavek, aby pohotovosti v nemocnici měly povinnost pacienty ošetřit během čtyř hodin. Tento limit zavedla přecházející labouristická vláda v rámci reforem, které skoncovaly s tradičními dlouhými frontami na pohotovosti.

Ministr zdravotnictví Andrew Lansley nová opatření zdůvodnil tím, že sanitky často spěchaly k banálním případům, jako jsou krvácející nosy. V nemocnicích chce časový limit pro ošetření nahradit více ukazateli zaměřenými na kvalitu poskytnuté péče.

Odborový svaz GMB uvedl, že nová opatření povedou ke ztrátě životů. List The Daily Telegraph napsal, že lidé s vážnými zraněními nebo zdravotními potížemi budou čekat na ambulanci i několik hodin.

Ve čtvrtek vláda oznámila, že uzavře deset z dosud 18 základen pobřežní hlídky fungujících 24 hodin denně. Ze zbývajících budou non-stop v provozu jen tři. Náměstek ministra dopravy Mike Penning uvedl, že změny „povedou ke zlepšení úrovně služby a omezí náklady“.

Respektovaný ISF dnes vydal studii, podle níž se počet lidí žijících v chudobě mezi finančními roky 2010-2011 a 2013-2014 zvýší v Británii o 800.000, z toho má být 300.000 dětí. Za chudou se považuje domácnost s příjmy pod 60 procent průměrného příjmu z roku 2010-2011.

Podle ISF k tomu přispějí rozpočtové škrty a reformy sociálních dávek. „Kroky vlády k tomu podle nás mírně přispějí v roce 2012-2013 a výrazněji o rok později,“ řekl autor zprávy Robert Joyce.

Pokud se prognóza ISF naplní, bude to znamenat první přírůstek chudých dětí v Británii za 15 let. Vláda závěry studie odmítla s tím, že jsou příliš neurčité.

Koaliční vláda konzervativců a liberálních demokratů je u moci od května. Na podzim oznámila v rámci snahy o zlikvidování strukturálního deficitu během svého funkčního období rozsáhlé škrty, které začnou platit od dubna 2011. Ministr financí George Osborne tvrdil, že tyto reformy nebudou mít v krátkodobém měřítku vliv na počet chudých dětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?