V Egyptě poslali do vězení lékaře za nepovedenou ženskou obřízku

27. 1. 2015 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Egyptský odvolací soud poslal na dva roky a tři měsíce do vězení lékaře za provedení ženské obřízky, která stála život třináctileté dívky. V Egyptě je tento zákrok od roku 2008 nelegální, avšak stále se hojně provádí. K soudu se případ obřízky dostal vůbec poprvé.


Odvolací řízení se týkalo lékaře Raslana Fadla a otce zemřelé. Fadla soud v roce 2013 zprostil viny, avšak odvolací instance dospěla k jinému závěru. Součástí rozsudku je pokuta 500 egyptských liber (1700 korun) a roční uzavření Fadlovy kliniky. Lékař zákrok provedl v provincii Dakahlíja v deltě Nilu s vědomím otce Suhajry Bataaové v červnu 2013.

Soud v listopadu dospěl k závěru, že po usmíření obou stran je případ uzavřen. Určil Fadlovi, aby zaplatil matce, která se na soud obrátila, jako odškodné 5000 liber (17.000 korun). Dnes u soudu Fadl nebyl a podle agentury AP není známo, kde pobývá. Jeho klinika je ale stále v provozu a jedna ze zaměstnankyň odmítla sdělit, kde doktor je. Otec zemřelé dostal tříměsíční trest s tříletou podmínkou.

Ochránkyně práv žen rozsudek uvítaly jako významné vítězství. Rada Danbúkíová, která zastupovala zesnulou, řekla, že se konečně našel soudce, který věci rozumí. Ochránci lidských práv doufají, že dnešní rozsudek poslouží jako odstrašující případ.

Ženská obřízka je v Egyptě trestná od roku 2008, avšak stále se hojně provádí. Podle jedné studie citované listem Al-Ahrám se jí podrobuje 91 procent Egypťanek ve věku od 15 do 49 let, přičemž ve venkovských oblastech je jich ještě víc. Zákroku se přitom podrobují nejenom muslimky, ale také křesťanky.

Ženská obřízka se provádí ve 29 státech, většinou afrických, ale také v Iráku nebo Jemenu. Tamní společnosti věří, že jde o nástroj kontroly nad ženskou sexualitou, avšak zákrok nezřídka končí fyzickým i psychickým poškozením dotyčné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?