V Iráku zahajují kvůli případu obrny očkování 5,6 milionu dětí

7. 4. 2014 7:01
přidejte názor
Autor: Redakce
V Iráku začala masivní kampaň proti obrně. V jejím rámci bude proti nebezpečnému nakažlivému onemocnění očkováno přes pět milionů dětí. Úřady o tom rozhodly po zveřejnění informace o malém chlapci z blízkosti Bagdádu, u něhož je podezření na obrnu. Dětský fond OSN (UNICEF), jehož zástupce citovala agentura AFP, oznámil, že imunizováno musí být 20 milionů dětí z celé oblasti, tedy také ze Sýrie, Egypta, Turecka a Libanonu.


„Vymýcení obrny je světovou prioritou. Vyzývám Iráčany, aby spojili síly a zajistili, aby v rámci této kampaně byly v dubnu naočkovány všechny děti do pěti let, jež vakcínu nedostaly v minulosti,“ řekl Marzio Babille z UNICEF.

Irácké ministerstvo zdravotnictví ohlásilo první případ podezření na obrnu v březnu poprvé po 14 letech. Podle mluvčího úřadu je původcem nákazy malého chlapce z Báb aš-Samu Sýrie, s níž Irák na západě sousedí. V Sýrii bylo loni ohlášeno více než 20 případů obrny a začala tam očkovací kampaň. Většina syrských dětí onemocněla v provincii Dajr az-Zaur, která sousedí s Irákem. Podle UNICEF se mají 10. a 18. dubna k očkovací kampani připojit také Turecko a Libanon.

Obrnu se díky vakcínám podařilo zvládnout ve většině států. Vyskytuje se ale stále v Afghánistánu, v Nigérii a v Pákistánu. Podle odborníků může opět ohrožovat také Evropu, a to kvůli stovkám tisíc uprchlíků z blízkovýchodního regionu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?