V Irsku protest lidí po smrti ženy, jíž lékaři nepovolili potrat

15. 11. 2012 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Tisíce lidí ve středu před irským parlamentem požadovaly zmírnění přísných pravidel, která v zemi platí pro provádění potratů. Přiměl je k tomu případ těhotné Indky, která zemřela v irské nemocnici poté, co jí potrat nebyl povolen, ačkoli těhotenství ohrožovalo její život.


Jednatřicetiletá Indka Savita Halappanavarová byla přijata do nemocnice v Galway na západě Irska před měsícem. Tam později zemřela na otravu krve poté, co v 17. týdnu těhotenství spontánně potratila. Přestože už bylo jasné, že o dítě přijde, a těhotenství jí způsobovalo vážné zdravotní problémy, byly její opakované žádosti o potrat zamítnuty, protože plodu bilo srdce, řekl její manžel státní televizi RTE.

Okolností říjnové smrti se dostaly na veřejnost až minulý týden, kdy kvůli nim indická komunita v Galway zrušila oslavy svátku světel diválí; mrtvá žena, která byla kvalifikovanou stomatoložkou, byla hlavní organizátorkou slavnosti.

Její případ zdůraznil právně nevyjasněnou situaci, v níž se v převážně katolickém Irsku mohou ocitnout těhotné ženy s vážnými zdravotními komplikacemi. Irská ústava potraty oficiálně zakazuje, ale v roce 1992 rozhodnutí Nejvyššího soudu uvedlo, že by tato procedura měla být legalizována v situacích, kdy pokračující těhotenství ohrožuje ženin život.

Pět vlád od té doby ale odmítlo přijmout zákon, který by do tohoto zmatku vnesl jasno. Kvůli tomu irské nemocnice váhají s ukončením těhotenství vyjma případů, kdy je ohrožení života naprosto zjevné.

Valná většina Irek, které chtějí potrat, což je odhadem asi 4000 ročně, jezdí do sousední Anglie, kde je tento zákrok legální od roku 1967. Ale tato možnost je nesnadná, pokud ne nemožná, pro ženy se selhávajícím zdravím.

V případě Halappanavarové lékaři rozhodli, že během několika hodin od hospitalizace spontánně potratí. To se ale nestalo a přestože měla žena během následujících tří dní silné bolesti a její zdraví se zhoršovalo, odmítali lékaři její opakované žádosti, aby těhotenství ukončili; údajně přitom argumentovali, že srdce plodu stále pracuje.

Když ke spontánnímu potratu nakonec došlo, byla otrava krve v těle ženy už natolik rozšířená, že nepomohlo ani přesunutí na jednotku intenzivní péče, kde pacientce postupně selhaly ledviny, játra i srdce; 28. října ji lékaři prohlásili za mrtvou.

„Savita opravdu trpěla. Byla velmi rozrušená, ale smířila se s tím, že o dítě přijde,“ řekl její manžel listu The Irish Times. „Lékaře žádala, aby provedli potrat, když není možné dítě zachránit, ale oni jí opakovali, že dokud srdce plodu bije, nedá se nic dělat. Pak jí říkali, že je to podle zákona, že je v katolické zemi. Ona jim odpověděla: 'Nejsem ani Irka ani katolička.' Ale oni stejně trvali na tom, že se nedá nic dělat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?