V JAR představen světový plán testování vakcín proti tuberkulóze

21. 3. 2012 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci zapojení do výzkumu tuberkulózy v Jihoafrické republice představili nový světový plán testování nových vakcín proti této zhoubné nemoci. Plán je rozložen na deset let, ale výsledky zkoušek první vakcíny se dají podle nich očekávat počátkem roku 2013.


„V současné době je ve světě v testovací fázi dvanáct vakcín, některé z nich už v pokročilém stadiu,“ řekl Hassan Mahomed z univerzity v Kapském městě a vedoucí tří klinických zkoušek.

„Šest z těchto vakcín se testuje v Jihoafrické republice a vůbec v Africe. Výsledky u jedné z nich budeme mít počátkem roku 2013,“ řekl. Další klinické zkoušky budou prováděny také v Tanzanii a Brazílii.

První vakcína proti tuberkulóze nazvaná BCG vyvinutá ve 20. letech minulého století je už proti novým formám nemoci neúčinná. Přitom na tuto jednu z nejvražednějších nemocí planety každým rokem ve světě umírá 1,4 milionu lidí.

Tuberkulóza je léčitelná, ale smrtelná nemoc, pokud není léčena. Je mimořádně nakažlivá; jeden nemocný nakazí za rok deset až patnáct dalších lidí.

Zvlášť nebezpečné jsou multirezistentní formy této nemoci, na které neúčinkují běžné léky první linie. Jejich léčba je velice dlouhá a komplikovaná, trvá okolo dvou let a používají se při ní vysoce toxické léky s řadou vedlejších účinků. V současné době je těmito formami ve světě postiženo 650.000 lidí a toto číslo se bude dále zvyšovat.

Nová kombinovaná léčba zaměřená jak na klasickou formu tuberkulózy, tak i na její multirezistentní formy, by měla umožnit redukovat výrazně trvání léčby tím, že ji zjednoduší a zefektivní, řekl Mel Spigelman ze Sdružení proti tuberkulóze. Podle vědců nový lék by mohl vyléčit nemocné postižené jak běžnou tuberkulózou, tak i její rezistentní formou za čtyři měsíce, zatímco nyní je to šest respektive 24 měsíců.

Cílem desetiletého plánu testování vakcín je získat finance v době, kdy se pozornost ve světě stále více soustřeďuje na nemoc AIDS a na její výzkum.

Jihoafrická republika je spolu s Lesothem a Svazijskem zemí s nejvyšším výskytem tuberkulózy na světě. V JAR je podle jejích úřadů nositelem této nemoci až 80 procent obyvatel. Výskyt nemoci se tady za posledních patnáct let zvýšil čtyřikrát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?