V Libérii začal výzkum dlouhodobého vlivu viru eboly

19. 6. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V Libérii zahájili pětiletý výzkum, který má objasnit dlouhodobý vliv nákazy virem eboly u přeživších. Informují o tom zahraniční média. Ebola od prosince 2013 v západní Africe zabila na 11.000 lidí, více než 26.000 se jich nakazilo. Nejpostiženějšími zeměmi byly přitom Libérie, Guinea a Sierra Leone.


V Libérii nyní ve spolupráci se Spojenými státy zahájili výzkum, který má objasnit málo známé dlouhodobé účinky viru na člověka. Ve studii se bude sledovat přes 1000 vyléčených a 6000 jejich příbuzných a sexuálních partnerů.

„Klinický vývoj viru u pacientů je dobře zdokumentován, ale musíme zjistit dlouhodobý vliv nemoci na přeživší,“ řekl Anthony Fauci z americké vládní agentury pro lékařský výzkum.
Vědci se dosud zaměřovali hlavně na hledání vhodné vakcíny, odborné informace o lidech, kteří se z nákazy vyléčili, však chybějí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se u těchto lidí objevují komplikace v podobě poruchy zraku a sluchu.

Nemocnice v Monrovii začala ve středu hledat dobrovolníky a podobně se je budou snažit získat kliniky v jiných částech země. Tito lidé budou muset označit pět svých nejbližších příbuzných a sexuálních partnerů, kteří budou do studie zahrnuti také. Všichni budou sledováni po dobu pěti let a každého půl roku se budou muset podrobit lékařské prohlídce.

Na výrobě vakcíny proti ebole nyní pracuje několik farmaceutických firem, mají však problém zajistit si dostatečný počet dobrovolníků. Jejich zájem opadl, protože nárůst nových případů nemoci se výrazně zpomalil. „Jsme samozřejmě rádi, že je už málo nových případů, ale zároveň nás to zklamalo, protože nemáme lidi na testování,“ sdělila Marie-Paule Kienyová z WHO. Například v Libérii se počítalo s tím, že se do testů zapojí zhruba 28.000 lidí. Zajistit se jich ale podařilo jen 1500.

Společnost Johnson & Johnson chtěla v Sieře Leone testovat svůj přípravek na 350.000 osobách. Od záměru však upustila a nyní se snaží najít alespoň 3000 nebo 4000 dobrovolníků. Přičítá se to tomu, že v těchto zemích se už nové případy delší dobu neobjevují.

Noví nemocní jsou stále v Guineji, která zůstává pro testování nadějí. Vakcína se tam dává všem lidem, kteří se dostali do blízkého kontaktu s novými nemocnými.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?