V Litvě začal platit zákaz prodávat energetické nápoje nezletilým

3. 11. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V Litvě začal platit zákaz prodeje energetických nápojů nezletilým. Pobaltský stát tvrdí, že toto opatření, které má chránit zdraví dětí, přijal jako vůbec první na světě. Týká se nápojů, které obsahují velké množství kofeinu nebo další povzbuzující látky, za porušení zákazu budou prodejci platit pokuty.


Příslušný zákon schválil litevský parlament už v květnu, platit ale začal teprve teď. Prodejci se na něj nachystali předem a v obchodech třeba přesunuli energetické nápoje na méně viditelná místa.

„Tohle je ve světě revoluční opatření, nenašli jsme jinou zemi, kde by něco podobného platilo,“ uvedl zástupce ministerstva zdravotnictví Almantas Kranauskas.

Zákon se týká nápojů s obsahem kofeinu vyšším než 150 miligramů na litr a zavádí pokuty za porušení nařízení ve výši do 116 eur (asi 3000 Kč).

Nejrůznější studie ukazují, že nadměrná konzumace energetických nápojů může u dětí vést k hyperaktivitě. Někteří odborníci dokonce hovoří o určitém druhu závislosti.

Energetické drinky jsou jednou z nejrychleji rostoucích kategorií mezi nápoji. Tržby z jejich prodeje po celém světě podle společnosti pro průzkum trhu Euromonitor za posledních deset let stouply na více než čtyřnásobek. Jen loni se zvýšily o 6,8 procenta na 27,5 miliardy USD (asi 610 miliard Kč). Největší podíl na světovém trhu má s více než 31 procenty rakouský Red Bull, následován firmou Monster Beverage z USA.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?