V Německu stávkuje padesát tisíc lékařů

19. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Každá druhá lékařská praxe v Německu ve středu zůstala zavřená. Lékaři demonstrují. "Většina lékařů je v existenční krizi. Každá šestá lékařská praxe je pod finačním dohledem banky, každá třetí je vážně ohrožena," uvedl ve středu v ranním vysílání televize prezident Spolkové lékařské komory Jörg-Dietrich Hoppe...


Berlín – Každá druhá lékařská praxe v Německu středu zůstala zavřená. Lékaři vyšli demonstrovat do ulic Berlína i dalších měst.

Demonstrace v hlavním městě, která začala ve středu v poledne, se mělo zúčastnit pět tisíc zdravotníků. Účast je však kvůli špatnému počasí nižší. Lékaři chtějí projít městem a protest ukončit před budovou ministerstva zdravotnictví.

Protestní akce proti nízkým platbám, nedostatku peněz ve zdravotnictví a přílišné byrokracii tento týden vrcholí i v dalších německých městech. K protestům se připojilo přes 40 zdravotních svazů.

„Většina lékařů je v existenční krizi. Každá šestá lékařská praxe je pod finačním dohledem banky, každá třetí je vážně ohrožena,“ uvedl ve středu v ranním vysílání televize prezident Spolkové lékařské komory Jörg-Dietrich Hoppe. Hoppe prohlásil, že lékařská péče je ohrožena.

Komora: třetinu výkonů děláme zdarma

Komora tvrdí, že doktoři kvůli nízkým platbám dělají třetinu úkonů zadarmo. Také lékaři v nemocnicích podle Hoppea ročně odpracují celkem 50 milionů přesčasových hodin bez patřičné odměny.

Spolková ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová, ale protesty odmítá a výroky o „umírajících lékařských praxích“ považuje za přehnané.“ Nedá se mluvit o všeobecné nouzi,“ řekla německému rozhlasu.

Ministryně: přeháníte

„Spousta byrokratické zátěže je nadbytečná, rozdělení odměn není spravedlivé a není správné, že někteří lékaři jsou finančně na pokraji svých možností,“ připustila ministryně, ale zároveň řekla, že byrokracie a honoráře jsou starostí samotných lékařů. Vyzvala zároveň organizátory protestů k jednání o transparentním systému plateb.

„Zdravotní pojišťovny by potřebovaly ročně dalších 12 miliard eur, to je částka, kterou lékaři v současnosti dávají zdravotnictví jako dar,“ prohlásil Hoppe. Prezident komory varoval i před úsporným balíčkem vlády, který má omezit výdaje na léky. Podle Hoppea ohrozí pacienty a bude příčinou nedostatečné péče.

Parlamentní tajemnice ministerstva zdravotnictví Marion Caspers-Merková však jeho argumenty odmítá. „Vše, co se vydá za nepotřebné léky, pak není k dispozici na odměny za lékařské výkony,“ řekla agentuře DPA. Uvedla, že výdaje na léky vloni vzrostly o 16 procent a převýšily tak výdaje na platy lékařů.

Pochopení pro protesty nemá ani zmocněnkyně spolkové vlády pro otázky pacientů Helga Kühn-Mengelová. „Příjem lékařů je větší než průměrný příjem ostatních vysokoškolských profesí,“ uvedla. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že příjmy německých lékařů jsou na průměrné úrovni západoevropských zemí.

Ministerstvo uvádí, že celkové platy lékařů rostly v letech 1999 až 2003 ročně o 1,3 procenta a obraty o 1,5 procenta. V minulém roce se podle ČTK dostalo do platební neschopnosti 125 lékařských praxí.

Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?