V Pekingu další dva potvrzené případy SARS

29. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Další dva potvrzené případy onemocnění chorobou SARS dnes oznámilo čínské ministerstvo zdravotnictví. Jeden z pacientů je údajně v kritickém stavu. Počet potvrzených případů se tak zvýšil na čtyři, u dalších pěti je podezření na nákazu...


PEKING - Další dva potvrzené případy onemocnění chorobou SARS (syndrom akutního respiračního selhání) oznámilo dnes čínské ministerstvo zdravotnictví z metropole Pekingu. Jeden z pacientů je údajně v kritickém stavu. Počet potvrzených případů nemoci v pevninské Číně se tak zvýšil na čtyři, přičemž u dalších pěti lidí je podezření na nákazu.

První podezření na onemocnění SARS ohlásil dnes také Tchaj-wan. Jedná se o osmasedmdesátiletého muže, který se na ostrov vrátil v sobotu z pevninské Číny a při čtrnáctidenní cestě navštívil i Peking. Dotyčný trpí vysokou teplotou a příznaky zápalu plic.

Zástupci Světové zdravotnické organizace (WHO) mají v nejbližších dnech navštívit virologickou laboratoř v Pekingu, odkud chorobu zřejmě roznesla šestadvacetiletá studentka. WHO stejně jako čínská vláda je nicméně přesvědčena, že výskyt SARS v Číně je pouze omezený a podařilo se ho dostat včas pod kontrolu.

V Pekingu a jižní provincii An-chuej bylo podle čínských médií umístěno do karantény na 1000 lidí. Úřady přijaly toto přísné opatření mimo jiné kvůli nadcházejícímu volnému týdnu počínajícímu svátkem práce, kdy se na cesty vydají miliony lidí. Své plány na dovolenou však občané rušit či měnit nemusejí, uvedla dnes WHO.

SARS byl poprvé zaznamenán koncem loňského roku v jihočínské provincii Kuang-tung a odtud se rozšířil do více než 30 dalších zemí. Celkem bylo nakaženo 8000 osob; asi desetina z nich infekci podlehla.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?