V rozvojových zemích je téměř miliarda obézních, tvrdí studie

3. 1. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet obézních lidí v zemích třetího světa dosáhl téměř miliardy. Vyplývá to ze závěrů studie britského Institutu zámořského rozvoje (ODI). Podle údajů tohoto think tanku má nyní v rámci celosvětové populace nadváhu každý třetí člověk, uvedl dnes server stanice BBC.


ODI tvrdí, že od roku 1990 se počet obézních lidí v rozvojových zemích zečtyřnásobil. Kvůli tomu hrozí v blízké budoucnosti „výrazný nárůst“ srdečních infarktů a dalších zdravotních problémů spojených s nadváhou. Vlády by proto podle institutu měly obyvatele jednotlivých zemí motivovat ke zdravějšímu stravování.

Lidí s nadváhou přibylo za poslední dvě desetiletí v celém světě, kde jich namísto 23 procent z roku 1990 nyní je 34 procent. Na tomto nárůstu se nejvíc podílely právě postupně bohatnoucí země jako Čína, Mexiko či Egypt, kde se v souvislosti s rostoucí životní úrovní začala konzumovat tučnější jídla.

Vůbec nejvyšší nárůst poměru obézních lidí v populaci byl zaznamenán v zemích jihovýchodní Asie, kde se ze sedmi procent zvýšil na 22.

Příčinou je podle ODI fakt, že celosvětový trend zamířil směrem od dřívější konzumace obilnin a dalších jídel rostlinného původu směrem k živočišným pokrmům, tukům, cukrům a olejům.

Mírou nadváhy je překročení 25 stupňů, obezity pak 30 stupňů na indexu tělesné hmotnosti BMI, což je poměr váhy k výšce v metrech na druhou. Odborníci ale upozorňují, že tento index není jednoznačný, protože obézní jsou podle něj i sportovci s množstvím svalové hmoty, a naopak do průměru se vejdou osoby s křehkou konstitucí, ale velkým poměrem tělesného tuku.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?