V Srbsku se píše o těhotenství 60leté ženy, oplodnili ji prý v ČR

3. 12. 2012 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
V Srbsku vzbudil pozornost případ šedesátileté ženy, která se i přes svůj vysoký věk rozhodla přivést na svět dítě, a stane se tak v této zemi vůbec nejstarší rodičkou. Deník Blic v pátek napsal, že Srbka postoupila umělé oplodnění v Česku, protože ve vlasti jí to zákony neumožňují. Také v ČR je ale od letošního dubna v platnosti omezení, které zakazuje umělé oplodnění ženám starším 49 let.


Podle srbských a chorvatských médií pracuje žena jako zubní lékařka a své první dítě čeká s o 13 let mladším partnerem. Porodit by ho měla za dva měsíce. Umělé oplodnění vajíčkem dárkyně podstoupila v zahraničí, protože v Srbsku není možné.

Servery blic.rs a verernji.hr uvedly, že Srbka otěhotněla v Česku. I když zdejší kliniky umělé oplodnění vajíčkem dárkyně běžně provádějí, od letoška pro ně platí věkové omezení. Zákon o specifických zdravotních službách, který vstoupil v platnost v dubnu, stanovuje, že umělé oplodnění je možné do 49 let.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?