V USA asi nebude veřejné zdravotní pojištění

8. 12. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Spojené státy zřejmě nebudou mít veřejné zdravotní pojištění, které by konkurovalo komerčním zdravotním pojišťovnám. Vyplývá to z jednání o návrhu zdravotní reformy, jež se nyní vedou v Senátu.


Ten zatím na rozdíl od Sněmovny reprezentantů svůj návrh zdravotní reformy neschválil. Vládnoucí demokraté v něm sice mají většinu, veřejné pojištění je ale u části z nich neprůchodné, a tak se zvažují jiné alternativy.

V současnosti o nich jedná skupina deseti liberálních a umírněných demokratických senátorů. Po jejich pondělních rozhovorech se začalo rýsovat řešení, které by umožnilo návrh schválit a zabránit obávaným obstrukcím ze strany republikánů, jež by mohly schválení reformy značně zkomplikovat.

Jedna z programových priorit prezidenta Baracka Obamy ale zřejmě přijde o jeden ze svých hlavních pilířů, veřejné pojištění, které mělo na trh vnést konkurenci a také zpřístupnit zdravotní péči většině z až téměř 46 milionů nepojištěných Američanů.

Místo něj by se nyní podle chystaného kompromisu měly rozšířit dva současné vládní zdravotní programy, a to Medicare pro seniory a Medicaid pro chudé.

Zatímco na zdravotní péči hrazenou státem v programu Medicare mají nyní za určitých podmínek nárok například lidé od 65, nyní by si jej za určitý poplatek mohli pořídit i lidé od 55 let. Stejně tak by podle navrhované úpravy mělo více lidí nárok i na péči hrazenou z programu Medicaid.

Veřejné pojištění tak zřejmě padne za oběť tomu, aby byl zákon v Senátu vůbec schválen. Pokud se to demokratům nakonec podaří, budou se obě komory Kongresu muset dohodnout na definitivním znění, a to pak schválit. Verze reformy, již schválila Sněmovna reprezentantů, přitom veřejné zdravotní pojištění obsahuje. Jak rychlé bude schvalování v Senátu, je ale zatím těžké odhadovat.

Šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid na demokratické vyjednávače naléhá, aby do úterý přišli s definitivním návrhem, v čemž mu zřejmě vyhoví. „Už se to rýsuje. Jsme velmi blízko,“ řekl jeden z vyjednávačů, liberální demokratický senátor Tom Harkin z Iowy.

V Senátu mezitím pokračuje rozprava o reformě. Právě Reid ji v pondělí vyostřil projevem, ve kterém porovnal republikánský nesouhlas s ní s někdejším odporem vůči zrušení otroctví, volebnímu právu pro ženy a občanským svobodám.

„Republikáni, místo aby se k nám připojili na správné straně historie, nedokážou nic jiného než naléhat, aby se vše zpomalilo, zastavilo a začalo se znovu. Pokud máte dojem, že jste podobné výmluvy slyšeli v minulosti, není mylný,“ uvedl Reid.

Republikáni jeho slova odsoudili a požadují omluvu. Podle šéfa strany Michaela Steela vyvolává srovnání „tohoto příšerného zákona“ a konce otroctví otázku, zda je Reid nadále způsobilý vykonávat svou funkci.

Sněmovna reprezentantů schválila svůj návrh zdravotní reformy na začátku listopadu. V Senátu je ale situace složitější. Byť i zde mají demokraté většinu, pokud by stejně jako Sněmovna reprezentantů chtěli schválit veřejné pojištění, nemohli by se opřít o všechny její členy.

Jejich hlasy přitom potřebují proto, aby zabránili republikánským obstrukcím, takzvanému filibusteru. Jde o debatu s otevřeným koncem, kterou mohou zastavit hlasy nejméně 60 senátorů ze sta. Demokraté nyní mají právě 60 senátorů, potřebují proto každý hlas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?