V USA pracují na vakcíně pro narkomany a kuřáky

6. 10. 2011 9:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci experimentují s vakcínou, která by mohla lidi odnaučit závislosti na cigaretách nebo na drogách. Doktor Kim Janda z výzkumného institutu Ellen Scrippsové v Kalifornii se práci na těchto vakcínách věnuje 25 let.


Snaží se vyvinout vakcínu, která by naučila imunitní systém kuřáků a narkomanů vytvořit protilátky, jež zablokují návykovou látku dřív, než dorazí do mozku. Člověk by účinek drogy vůbec nepocítil.

Dosud známé vakcíny, používané například proti příušnicím nebo spalničkám, se používají preventivně. Ta Jandova by se užívala až v době, kdy už dotyčná osoba návyku podlehla. V červenci svět obletěla zpráva, že se Jandovu týmu složenému z 25 lidí podařilo vyvinout vakcínu, která u krys otupuje vliv heroinu a krysy o něj přestávají mít zájem.

Krátce potom, ale laboratoř zakusila neúspěch s vakcínou pro kuřáky. Ta už byla v klinických testech a ty neprokázaly žádný rozdíl mezi těmi, kdo vakcínu dostali, a těmi, kdo dostali placebo. V obou skupinách se vzdal kouření podobný počet lidí.

Z vědeckého hlediska je Jandův princip prý „naprosto jednoduchý“. Stejně jako u vakcín, které chrání proti nemocem, mají i ty jeho do krve dostat malé množství cizorodé látky, která přinutí imunitní systém vytvořit protilátky, a ty pak napadnou cizorodé substance, jakmile se do těla dostanou příště.

Problém ale spočívá v tom, že molekuly kokainu, nikotinu nebo metamfetaminu jsou mnohem menší než molekuly způsobující nemoci. Imunitní systém má tendenci nebrat je na vědomí. Janda se ho proto snaží obelstít a k proteinu, který funguje jako základ, připojuje látku o nízké molekulární hmotnosti, což může být třeba syntetická verze dané drogy. Vakcína je pak jakýsi chemický koktejl, který má vybudit imunitní systém k obraně proti látce, již by jinak ani nezaznamenal.

Janda přiznává, že jeho pokusy o vakcínu pro alkoholiky nebo uživatele marihuany selhaly. U alkoholu proto, že molekuly etanolu byly prostě příliš malé i na to, aby je bylo možné připojit k nosnému proteinu. U marihuany pak narazil na to, že tetrahydrocanabinol (THC), který je její hlavní účinná látka, se dokáže v těle velmi dobře ukrýt.

Janda experimentuje i s vakcínou proti obezitě, zatím ale také jenom na zvířatech, u nichž tato látka dokáže snížit příjem potravy.

Přes zatím neprokázané výsledky se Jandovi prý nabízejí tisíce zájemců o klinické testy a do ústavu za ním přicházejí sami narkomani nebo je přivádějí rodiče. „Ty rodiny jsou zničené a hledají jakoukoli pomoc, ale nikde ji nenacházejí,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?