Ve Francii má začít proces s výrobci vadných prsních implantátů

17. 4. 2013 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Na jihu Francie má ve středu začít soudní proces s vedoucími firmy PIP kvůli skandálu s vadnými prsními implantáty, který při svém vypuknutí v roce 2010 pobouřil veřejnost na celém světě.


Implantáty firmy se vyvážely i do Česka. Začátek procesu však ještě může být odložen, pokud justice vyhoví příslušné žádosti obhajoby.

Pět manažerů firmy Poly Implant Prothèse (PIP) včetně jejího ředitele Jeana-Claudea Mase bude čelit obžalobě z vážného podvodu. Podle žaloby se ho dopustili tím, že prsní implantáty plnili vlastním levnějším gelem, který neodpovídal normám a zvyšoval riziko protržení implantátu a dalších potíží. Mužům hrozí až pětileté vězení.

Lékaři použili prsní implantáty s neodpovídajícím silikonovým gelem u celkem asi 300.000 žen po světě. Více než 5000 žen podalo žalobu. Některé z nich hovoří o tom, že jim vadné implantáty zničily život. Žaloba eviduje více než 4100 protržených voperovaných implantátů a 2700 žen, u kterých vyvolaly záněty. Skupiny žalujících žen bude v procesu zastupovat kolem 300 advokátů a komentáře hovoří o megaprocesu. Má trvat do 17. května.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?