Ve Švýcarsku se rodí zatím nejdokonalejší model lidského mozku

8. 10. 2013 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Švýcarská univerzita v Lausanne zahájila ambiciózní vědecký projekt, jehož cílem je vytvořit dosud nejdokonalejší počítačový model lidského mozku. Na realizaci projektu, který spolufinancuje Evropská unie, mají vědci podle agentury AP k dispozici částku 1,2 miliardy eur (přes 30 miliard Kč).


Projekt nazvaný Human Brain (Lidský mozek) řídí vědecká pracoviště lausannského Federálního technologického ústavu. Dnes se uskutečnila první konzultace pracovníků této instituce se zástupci 135 partnerských vědeckých pracovišť, která se budou na projektu podílet.

V příštích třiceti měsících chtějí švýcarští vědci vytvořit počítačový obraz lidského mozku, na kterém pak chtějí simulovat účinky léků a léčebných postupů, které jen v Evropě stojí ročně miliardy eur. Počínaje rokem 2016 má být „umělý mozek“ k dispozici pro složité vědecké výpočty a testy.

Výzkumu mozku se věnují i zámořští vědci. V květnu vedení amerického Národního ústavu zdraví oznámilo, že zahajuje projekt „mapování“ lidského mozku. Na digitálním modelu mozku od letošního června pracují i jejich kolegové v Německu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?